Predlog: Da se u svim gimnazijama uči kineski jezik

3
Nedeljnik

Nacionalni prosvetni savet (NPS) preporučiće ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da odobri predlog da se od septembra u svim gimnazijama u Srbiji uči kineski jezik.

Ovo je za “Novosti” potvrdio Radivoje Stojković, predsednik NPS, naglašavajući da je već sve usaglašeno te da je plan i program verifikovao i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Kineski jezik u gimnazijama učiće se fakultativno, što znači da će se ocenjivati, ali da ta ocena neće ulaziti u ukupni prosek ocena.

Prema planu i programu kineski jezik deca će učiti dva puta nedeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja.

“Cilj je ovladavanje osnova pismenosti i konverzacije na kineskom jeziku u svakodnevnom okruženju, upoznavanje sa fonetskim, gramatičkim i lingvističkim pravilima kao što su čitanje, pisanje, razumevanje, kao i najzanimljivijim segmentima kineske kulture” navodi se u programu za učenje kineskog jezika.

Đaci će u zavisnosti od toga koji razred pohađaju morati da savladaju pravilan izgovor glasova i tonova u kineskom jeziku, nauče da pišu i čitaju kinesko pismo i fonetsko latinične transkripcije, da se osposobe za samostalnu konverzaciju, ali da se upoznaju sa najvažnijim aspektima kulture i civilizacije Kine.

Na kraju četvrtog razreda, učenici će znati da na kineskom jeziku ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumevaju oko stvari iz svakodnevnog života kao i da na ovom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe će u potpunosti vladati fonetskim pravilima.

Radivoje Stojković, naglašava naglašava da će kineski za sada biti uveden u gimnazije, ali će program od sledeće godine moći da preuzmu i srednje stručne škole.

Što se tiče nastavnog kadra, predavači će biti iz Kine, ali se očekuje da se sa katedre za kineski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu “regrutuju” budući nastavnici.

A ideja da se kineski jezik uvede u sve gimnazije potekla je od Osme beogradske gimnazije, a direktorka Irena Brajević kaže da je kineski kod njih uveden 2010. godine, a da je program tada napravljen u saradnji sa Ambasadom Kine i da ga je odbrilo Ministarstvo prosvete.

3 KOMENTARA

Comments are closed.