Pred svoj 100. rođendan je šetao za zdravstvo i prikupio više od 30 miliona funti pomoći: “Heroj i svetionik u magli pandemije koronavirusa…”

0

Kapetan Tom Mur (100), britanski vojni veteran i čovek koji je prikupio skoro 39 miliona funti za pomoć zdravstvenom sistemu tokom prvog talasa koronavirusa preminuo je upravo od posledica koronavirusa, preneo je Gardijan.

U nedelju je saopšteno da je Mur primljen u bolnicu nakon pozitivnog testa na kovid-19. Njegova ćerka Hana Ingram Mur je rekla da je u prethodnih nekoliko nedelja lečen zbog upale pluća, a da je zatim testiran pozitivno na koronu.

“S velikom tugom vas obaveštavamo da je naš dragi otac preminuo. Zahvalni smo što smo bili sa njim tokom njegovih poslednjih sati života. Pričali smo sa njim i prisećali se anegdota iz detinjstva”, izjavile su ćerke preminulog kapetana.

Portparol Murove porodice je izjavio da Tom nije primio vakcinu protiv kovid-19 zbog lekova koje je uzimao protiv upale pluća.

Podsetimo, Mur je početkom aprila prošle godine pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije koje pomažu Nacionalnoj zdravstvenoj službi u borbi protiv kovid-19, tako što je šetao oko svoje bašte uz pomoć hodalice. To je uradio kako bi zahvalio osoblju NHS-a koje ga je lečilo zbog slomljenog kuka. Rekao je da radnici NHS-a na prvoj liniji „zaslužuju sve što možemo da im damo”.

Bila je to neka vrsta izazova. Planirao je da prikupi 1.000 funti do svog stotog rođendana, ali uspeo je da prikupi, više od 32 miliona funti (u tom trenutku)postavivši tako Ginisov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio šetnjom.

Takođe je postao i najstarija osoba na vrhu britanske muzičke liste. Naime, Mur se pojavio u obradi popularne pesme “You’ll Never Walk Alone” i osvojio srca i divljenje publike širom sveta.

Mur je na svoj rođendan imenovan prvim počasnim pukovnikom vojnog koledža koji se nalazi blizu njegovog rodnog mesta u zapadnom Jorkširu. Položaj je dobio uz odobrenje kraljice Elizabete II.

Tada mu je ponovno uručena i medalja za odbranu iz Drugog svetskog rata, jer je prvu izgubio.

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je tada Mura nazvao “nacionalnim blagom”, rekavši da je “poput svetionika u magli pandemije koronavirusa”.

“Mur je heroj u pravom smislu te reči. U mračnim danima Drugog svetskog rata borio se za slobodu, a u najgoroj posleratnoj krizi u svetu ponovo je pokazao svoje herojstvo i otelotvorenje ljudskog duha”, rekao je svojvremeno Džonson.

Ona je Murovoj porodici izjavila saučešće, naglasivši “da nje Mur bio inspiracija naciji, ali i drugim ljudima širom sveta”.

Bitanska kraljica Elizabeta II mu je uručila titulu viteza zbog njegovih napora u prikupljanju sredstava za zdravstvene usluge na svečanoj ceremoniji priređenoj u okolini Vindzora.

Mur je završio srednju školu za građevinskog inženjera pre nego što se, 1940. godine priključio vojsci. Izabran je za oficirsku obuku i ubrzo je stigao do čina kapetana.

Bio je u devetom bataljonu puka Vojvode od Velingtona u Indiji. Služio je i borio se u Arakanu u Burmi, a sa svojim vojnicima bio je raspoređen i na ostrvo Sumatru nakon predaje Japanaca u Drugom svetskom ratu.

Posle rata se vratio u Veliku Britaniju i radio kao instruktor u školi oklopnih borbenih vozila u Bovingtonu.