“Prebrojavanje” medalja u Beogradu: Dočekani srpski olimpijci

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Plato Skupštnine Grada Beograda. Svečani doček sportistkinja i sportista. Tradicija. Zaslužili su navedeno predstavnici srpskog olimpijskog tima. Posle najvećeg uspeha Srbije na Olimpijskim igrama. Veliki broj građana Srbije pozdravio je sportiste Srbije, koji su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili devet medalja. Izuzetno emotivno veče za srpske sportiste, od kojih su neki zabeležili poslednje nastupe u dresu reprezentacije.

Zbog rekordnog broja osvojenih medalja tokom tri večeri bojama zastave Srbije biće obasjani Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija i fontana na Slaviji.

Zlatne medalje osvojile su Milica Mandić i Jovana Preković, kao i vaterpolo reprezentacija, srebro je izborio strelac Damir Mikec, a bronzane medalje su pripale basketašima, odbojkašicama, strelcu Milenku Sebiću, tekvondistkinji Tijani Bogdanović i rvaču Zurabu Datunašviliju.

Prilikom ovog događaja, pre zvaničnog dočeka na balkonu, obratila se Milica Mandić koja je osvojila zlato u Tokiju.

“Za mene su ove igre bile posebne po mnogim stvarima, emocija i požrtvovanost svakog olimpijca je ipak ostavila najjači utisak. Hvala na hrabrosti, hvala na suzama kojih je bilo i biće. Hvala i na podršci. Ponosna sam što sam bila deo ovog tima, a na mlađima je da sada pokažu od čega su satkani i pokažu da su zaslužili grb koji nose. Hvala svim trenerima koji su radili sa nama”, izjavila je Milica Mandić.

Usledio je zabavno-muzički program za građane koji su došli da pozdrave osvajače medalja na Igrama u Tokiju, a Ppblika je potom pozdravila sportiste koji su na Igrama u Tokiju osvojili četvrta mesta – Novaka Đokovića, Ninu Stojanović, Zoranu Arunović, Ivanu Španović i ženski košarkaški tim.

Uz gromoglasne aplauze prisutnih građana, na balkon Skupštine grada izlazili su osvajači bronzanih medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Milenko Sebić, Tijana Bogdanović, Zarubi Datunašvili, basketaši Mihajlo Vasić, Aleksandar Ratkov i Marko Majstorović su takođe bili bronzani u Tokiju, dok Bulut nije mogao bude prisutan zbog odlaska u Sjedinjene Države. Na balkonu su tada izašli i ženski odbojkaški tim, kao i njihovi treneri, medicinski tim, psiholozi…

Na red je zatim došlo predstavljenje osvajača jedinog srebra za srpski olimpijski tim u Tokiju. “Oko sokolovo” srpskog streljaštva Damir Mikec je izašao na balkan i zahvalio se publici na podršci.

Usledilo je predstavljanje zlatnih odličja. Karatistkinja Jovana Preković je na istrčala balkonu, dok je publika uzvikivala “Jovana, Jovana”. Ubrzo je Milica Mandić po drugi put izašla balkonu Skupštine Grada. Ona je završila karijeru na najbolji mogući način, zlatnom olimpijskom medaljom. Gromoglasan aplauz dobila je tekvondistkinja i nje mogla da sakrije suze. Najbolji srpski tim svih vremena poslednji predstavljen od osvajača medalja – Vaterpolisti! Najbolji kada je najteže. Redom su na balkon izašli Đorđe Lazić, Nikola Dedović, Strahinja Rašović, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović, Dušan Mandić, Branislav Mitrović, Stefan Mitrović, Duško Pjetlović, Gojko Pjetlović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić i Filip Filipović. Na kraju je izašao i selektor Dejan Savić.

Hor je otpevao himnu Srbije “Bože pravde”, a okupljenima se prva ukratko obratila odbojkašica Maja Ognjeović.

“Mislila sam da će biti lako, ali je sve teže i teže. Zahvaljujem se na bezrezervnoj podršci koju mi osećamo od vas i nadam se da ove osvojene medalje pružaju bar jedan deo ljubavi koju vi pružate nama”, rekla je Ognjenović.

Reprezenetativac Srbije u basketu 3X3 Dejan Majstorović se obratio okupljenima i zahvalio na podršci zemlje. Okupljenima su se ubrzo obratili i Zurabi Datunašvili, Damir Mikec i Jovan Preković. Datunašvili je kratko poručio – “Živela Srbija”, dok je Jovana Preković uputila poruku mladim sportistima i sportistkinjima.

“Dobro veče, Srbijo. Dobro veče, Srbijo! Pozdravljam moje Aranđelovčane koji me čekaju sada. Snovi se ostvaruju, ako vredno radite i ako se borite i ako verujete svim srcem”, rekla je Prekovićeva.

Dvostruka olimpijska šampionka Milica Mandić je istakla da joj je srce puno “kad vas vidim”

“Volim vas sve, ovo je medalja za sve vas”, rekla je Milica Mandić.

Obratio se potom i doskorašnji kapiten najtrofejnijeg srpskog tima ikada.

“Hvala vam što ste svima nama dali smisao jer ste došli ovde. Molim vas da još jednom pozdravimo 50 veličanstvenih ovde na balkonu. Ko je najbolji? Srbija”, uzviknuo Filipovć.

Vaterpolista Dušan Mandić je istakao da “priča nije mogla lepše da se završi”.

Bilo je emotivno, bilo je teško. Drago mi je zbog momaka koji su završili reprezentativnu karijeru. Bili su mi braća, očevi… Uz njih sam rastao, učio i u bazenu i van njega. Tek ćemo postati svesni šta smo uradili. Presrećan sam”, rekao je Dušan Mandić.

Na pitanje novinara šta bi trebalo da bude glavna scena filma povodom 100 godina vatrpola u Srbiji, Filip Filipović je rekao da bi to svakako bila scena o poslednjih nekoliko dana u Tokiju.

“Mislim da je ono što smo uradili svi zajedno u vaterpolu obeležilo je poslednjih 100 godina”, rekao je Filip Filipović i pozvao neke nove klince da počnu da treniraju vaterpolo.