(Beta-AP) – Italijanski premijer Djuzepe Konte objavio je da se uvodi delimično zaključavanje u celoj zemlji za skoro celu prazničnu sezonu, navodeći kao razlog zabrinutost da bi okupljanja porodice i prijatelja mogla da podstaknu širenje virusa.

Prema novom ukazu strogo se ograničavaju kretanja na dane praznika i za vikende od 21. decembra do 6. januara uz malo ublažavanje mera za četiri radna dana u tom periodu. Kako bi se omogućilo malo božićne radosti i lične posete prijateljima ili članovima porodice dozvoljeno je odlazak do dvoje ljudi.

Konte je rekao sinoć da je uvodjenje ovih mera bila „bolna odluka“.

Mere su donete u trenutku kada su oblasti Lombardija, Veneto i Lacijo zabeležile prenos zaraze od preko jedan, što znači da se virus ponovo širi u te tri ključnei oblasti posle više nedelja opadanja krive zaraze. Nacionalna stopa zaraze je 0,86, što u proseku znači da se kriva izravnjava.

„Virus i dalje cirkuliše svuda. Možemo da ga smanjimo ali ne možemo da ga pobedimo. Zato je čak i među našim stručnjacima velika briga da bi kriva zaraze mogla da skoči u božićnom periodu“, rekao je Konte.

Italija je bila prva zapadna zemlja pogođena pandemijom a takođe je zabeležila najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi, sa gotovo 67.900 umrlih zabeleženo do juče.

Konte je rekao da će pokretanje programa vakcinacije 27. decembra obeležiti „početak kraja noćne more“.

Nove restrikcije znače da neće biti božićnih ručkova u restoranima, kao što je predviđeno u prethodnom ukazu, mada su dozvoljene isporuke, i hrana za poneti. Da bi ublažili udar na već teško pogođeni sektor ukaz uključuje 645 miliona evra pomoći.

U očekivanju zabrane kretanja između regiona, mnogi Italijani su pomerili praznična putovanja za ovaj vikend.

Za vreme delimičnog zaključavanja dozvoljeno je izlaženje na radno mesto, iz zdravstvenih razloga i za kupovinu hrane ili lekova. Na ćetiri radna dana koja nisu praznična, druge radnje će biti otvorene do 21 sat. Policijski čas od 22 sata do pet sati ujutro ostaje na snazi tokom celog perioda.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-466-od-17-decembra/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.