Praznici i vakcinacija: Ako bi sutra trebalo da primim drugu dozu, kada ću je dobiti

0
Markus Mainka / Panthermedia / Profimedia

Epidemiolog iz Zavoda za biocide Katarina Šerović rekla je da u naredna tri dana neće biti vakicnacije i da počinje ponovo u ponedeljak. Objasnila je kako će to izgledati.

Kancelarija za e-Upravu pozvala je građane da tokom prvomajskih i uskršnjih praznika prate obaveštenja i SMS poruke za vakcinaciju i revakcinaciju koje dobijaju od e-Uprave.

Zavod za biocide je jedan od punktova za vakcinaciju.  

Epidemiolog iz Zavoda za biocide Katarina Šerović rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da u naredna tri dana, u petak, subotu i u nedelju, neće biti vakcinacije, koja ponovo počinje u ponedeljak.

“Osobe kojima termin za drugu dozu pada ovih dana su premeštene. Oni koji bi sutra trebalo da prime drugu dozu, dobiće je u ponedeljak, a oni koji bi trebalo u subotu, dobiće u utorak, za nedelju biće – sreda. Druga doza je izmeštena za tri dana”, objasnila je Šerovićeva za RTS, što nije problem.

Prema njenim rečima, i duže od toga je sasvim prihvatljivo.

Zavod za biocide radi i pi-si-ar testiranje. Primećuje se da ljudi putuju. Kaže da je u ovoj nedelji bilo tri puta veće interesovanje za testiranje radi putovanja u inostranstvo.

Građani kojima je potreban pi-si-ar test prilikom ulaska u zemlju u koju putuju, ukoliko su vakcinisani pri povratku se priznaje vakcinacija i mogu da uđu u zemlju bez pi-si-ar testiranja i neće biti u karantinu, mogu se normalno kretati, zaključila je Šerovićeva.

Molba građanima: Pratite poruke e-Uprave o vakcinaciji i revakcinaciji tokom praznika

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu zamolila je građane da tokom prvomajskih i uskršnjih praznika prate obaveštenja i SMS poruke za vakcinaciju i revakcinaciju koje dobijaju od e-Uprave, jer različiti punktovi imaju rezličito radno vreme tokom prazničnih dana.

Svi građani će dobiti SMS obaveštenje od e-Uprave o zakazanom terminu za vakcinaciju i revakcinaciju, navedeno je u saopštenju.

Građani su zamoljeni da prate SMS poruke i obaveštenja i da poštuju termine za prijem vakcine.

“Ukoliko građani iz objektivnih razloga ne mogu da dođu u zakazanom terminu, bez obzira na propušten termin biće im omogućena vakcinacija ili revakcinacija bez zakazivanja. Apelujemo da se ova mogućnost ne zloupotrebljava i da se unapred zakazani termini poštuju”, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o vakcinaciji bez zakazanog termina, ona će biti nastavljena od ponedeljka, 3. maja, navela je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

LKS: Virus ne zna za praznike, poštujte mere i vakcinišite se

Lekarska komora Srbije apelovala je  na građane da poštuju mere za predstojeće praznike, kako se ne bi desilo da nas nekoliko dana nepoštovanja mera dovede do novog talasa epidemije.

“Pred nama su prvomajski i uskršnji praznici, dani koje će većina provesti odmarajući u krugu porodice i prijatelja. Za to vreme, zdravstveni radnici će biti u bolnicama i domovima zdravlja, boreći se za zdravlje pacijenata. Virus ne zna da su praznici i neradni dani, i jednako će se širiti kroz našu populaciju”, upozoravaju iz Komore.

Zato apeluju na građane da praznike provedu sa podignutom svešću o prisustvu virusa.

“Da ne dozvolimo da nekoliko dana nepoštovanja mera zaštite tokom praznika dovede do novog talasa širenja infekcije. Poštujte propisane mere, vakcinišite se i doprinesite tome da što pre stavimo tačku na epidemiju i vratimo se normalnom životu”, poručuje LKS u saopštenju.