“Pravimo tri vakcine tehnikom iz vremena pre nego što sam rođen, a hoćemo da napravimo jednu da pomognemo Kinezima”: Epidemiolog Radovanović o (ne)ozbiljnosti u borbi protiv koronavirusa

0
Foto: Screenshot Twitter

Koronavirus je najvažnija svetska tema poslednjih dana, a epidemiolog doktor Zoran Radovanović, tokom gostovanja u emisiji “360 stepeni” na TV N1, rekao je da komentari za koronavirus u stilu “hahaha” ili “lalala” kakvi se mogu videti u Srbiji, ne mogu doneti ništa dobro.

On je istakao da je neophodna ozbiljnost u borbi protiv novog virusa koji se širi Evropom.

“Ako počnemo sa tim da ćemo mi napraviti vakcinu da pomognemo Kinezima, to je neozbiljno, kao da smo rekli da ćemo napraviti rođendansku tortu Malom princu i odneti na njegovu udaljenu planetu”, rekao je Radovanović.

Na podsećanje voditelja emisije da to nije rekao bilo ko, nego ministar zdravlja, epidemiolog je rekao da Lončar verovatno “nije imao u vidu da mi pravimo samo tri vakcine” i to metodom usvojenom pre njegovog rođena, “pre 80 ili 90 godina”.

I vakcina protiv gripa je jednostavna tehnologija u odnosu na “svemirsku tehnologiju” potrebnu za koronavirus, tvrdi Radovanović.

On je rekao i zanimljivu stvar u vezi sa prostorom za smeštanje potencijalnih bolesnika.

“Ministar govori o bolnicama i kasarnama… Mi smo zadnji put kasarne koristili za smeštaj zaraznih bolesnika 1915. godine”, rekao je Radovanović.

Epidemiolog je zaključio da rakija i beli luk neće biti od pomoći i da ne otklanjaju rizik.