“Pratila su ga dva automobila, iz jednog je pucano, drugi nikada nije pronađen”: Šta kažu advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

0
Foto: Profimedia

Na dan ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. oko sedam sati ujutro, dva automobila, jedan iza drugog, bila su parkirana ispred zgrade u kojoj je živeo Ivanović, zatim su kružili oko nje, a potom su ga pratili, objavio je portal Nova.rs. Kako se navodi na ovom portalu, iz prvog vozila – “opel astre” Ivanović je sat vremena kasnije ubijen, dok drugi automobil – “pežo” svetle boje nikada nije pronađen, niti je otkriveno ko je njegov vlasnik.

Mahmut Haljimi, advokat optuženog Marka Rošića rekao je za Nova.rs da se to navodi u spisima sa dokaznim materijalom, koje je pripremilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

Da je pežo zajedno sa opel astrom kružio oko zgrade Ivanovića i pratio ga, do sada nije pominjano u javnosti. Sa druge strane, zapaljena astra je pronađena ubrzo nakon ubistva, a kako je utvrdila srpska policija, ranije je bila u vlasništvu jednog Srbina iz Austrije, koji je odavno preminuo.

Haljimi je, kako se navodi, kao i ostali advokati odbrane, imao uvid u kompletan materijal koji sadrži ukupno 12.500 stranica.

Njegov klijent Marko Rošić optužen je da je pomagao izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, a tereti se i da je 2017. godine učestvovao u paljenju Ivanovićevog automobila.

Osim Marka Rošića, za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića optuženo je još pet osoba. Na toj listi su četvorica pripadnika Kosovske policije Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović, a okrivljena je i Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića.

Faruk Korenica advokat Spasojevića kaže da su dva zaštićena svedoka rekla da su krijući se iza betonskog stuba videla Spasojevića i dva lica koja ulaze u policijsko vozilo, a za koje tužilaštvo sumnja da su ubice Ivanovića. On takođe otkriva da se u obrazloženju optužnice navodi da se sumnja da je Rade Radosavljević, nekadašnji šef pogranične policije KPS koji je u bekstvu, ubice dovezao sa Merdara u Mitrovicu.

„Nema nikakve logike da ih potom moj klijent stavlja u policijsko vozilo, vozi po Mitrovici… Nema tog suda koji može da kaže – pomogli su nekom, a da se ne zna kome“, priča za Nova.rs Korenica.

On dodaje da postoje još dva svedoka – njegove kolege policajci, a koji su tvrdili da je skrivao predmet Marka Rošića u slučaju paljenja automobila Olivera Ivanovića i nije postupao po njemu.

Preostala dva optužena Dragiša Marković i Žarko Jovanović se terete da u svojstvu policijskih službenika nisu ispunili svoje službene dužnosti na dan ubistva i posle ubistva Ivanovića, da su otišli na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze, a onda se udaljili sa lica mesta, počinivši krivično delo.