Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je da ograničava imigrantske vize za još šest zemalja koje, po oceni zvaničnika, nisu ispunile minimum bezbednosnih standarda.

Kako se navodi u saopštenju izdatom sinoć imigranti iz Kirgizije, Mjamnara, Eritreje, Nigerije, Sudana i Tanzanije imaće nove restrikcije za dobijanje određenih viza za dolazak u SAD. Ne radi se o potpunoj zabrani putovanja, kao što je bilo kada je Tramp prvo uveo restrikcije za neke zemlje što je izazvalo kritike širom sveta zbog ocene da su usmerene protiv muslimana.

Tramp je juče potpisao ukaz o novim ograničenjima koja stupaju na snagu 21. februara.

„Osnovno je za nacionalnu bezbednost i vrhunac zdravog razuma da ukoliko neka strana zemlja želi da dobije prednosti imigracije i putovanja u SAD ona mora da ispuni osnovne bezbednosne uslove koje odredjuju američka policija i obaveštajni profesionalci“, saopštila je Bela kuća.

Za Kirgiziju, Mjanmar, Eritreju i Nigeriju biće suspendovane sve imigrantske vize, odnosno aplikacije za one koji žele trajno da žive u SAD. Tu su uključene vize za ljude koje sponzorišu članovi porodice ili poslodavci, kao i program viza diverziteta prema kome je stavljeno na raspolaganje 55.000 viza u najnovijoj lutriji. U decembru je na primer izdato 40.666 imigrantskih viza za sve zemlje sveta.

Za Sudan i Tanzaniju biće suspendovano izdavanje viza diverziteta. Stejt departmetn kompjuterski izvlači lutriju ljudi iz celog sveta i izdaje godišnje 55.000 viza diverziteta. Nigerija je već ranije isključena iz te lutrije zajedno sa drugim zemljama koje imaju više od 50.000 državljana koji su emigrirali u SAD prethodnih pet godina.

Restrikcije se ne odnose na neimigrantske vize, za one koji putuju u SAD za privremeni boravak, kao što su turistički boravci, poslovna putovanja ili putovanja radi lečenja. U decembru je na primer izdato oko 650.760 neimigrantskih viza za ceo svet.

Nove restrikcije su brzo naišle na kritike onih koji se zalažu za imigraciju i koji su ih osudili kao novu zabranu za muslimane.

Sudan i Kirgizija su većinski muslimanske zemlje, a Nigerija, sedma najbrojnija zemlja na svetu sa preko 200 miliona stanovnika, je otprilike podjednako podeljena između hrišćana i muslimana.

Nova ograničenja znatno su blaža nego Trampove prvobitne zabrane kojim je zabranjen ulazak u zemlju državljanima Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena na 90 dana, blokiran prihvat izbeglica na 120 dana i prekinuta putovanja iz Sirije. Američka vlada prekinula je izdavanje većine imigrantskih i neimigrantskih viza za državljane tih zemalja, sa izuzecima za studente i osobe za „znatnim kontaktima“ u SAD.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.