Pozorišni komad u proširenoj realnosti

0

Reflektor teatar i Dorćol Platz ponosno predstavljaju “Ćao svima”, predstavu koja se odvija u dve ravni: u virtuelnom i stvarnom prostoru, kreirajići utisak „proširene teatarske realnosti“.

Predstava #ĆaoSvima bavi se fenomenom INFLUENSERA, kao najpopularnijeg i najpoželjnijeg novog zanimanja na svetu.

Šta rade influenseri i kako to rade? Kako izgleda njihovo radno vreme? Kakva su njihova radna prava? Koje kompetencije i znanja su potrebna za bavljenje ovim poslom? Šta su izazovi sa kojima se influenseri suočavaju u svom radu? Da li je ovo zanimanje samo trend ili je najava trajne transformacije sfere rada?

Postavljajući ova pitanja, predstava preispituje ideju SLOBODE, u savremenom, medijatizovanom svetu. Postoji li sloboda, tamo gde nema privatnosti? Da li popularnost donosi slobodu ili je oduzima? Koje sve društvene priče, skrivaju fliteri na društvenim mrežama? Tako je #ĆaoSvima predstava o mladim ljudima, ovde i danas.  

Proces rada na predstavi

Predstava je nastala kroz višemesečni društveni eksperimet, sproveden na instagramu.

Kreirali smo četvoro (fiktivnih) influensera, otvorli njihove instagram profile i tokom nekoliko meseci, živeli njihove živote, na instagramu. Iza svakog od likova ove predstave, stoji tim koji čine glumci, dramaturzi, producenti, videografi, fotografi i stručni saradnici. U toku procesa rada na predstavi, svaki tim je svakodnevno kreirao i delio sadržaje i sklapao saradnje sa različitim brendovima, s ciljem da stigne do što većeg broja pratilaca.

Tokom predstave, upoznajete naše influensere i glasate za onog čija vam se priča, teme i stil, najviše dopadaju. Na svakoj predstavi, biće proglašen pobednik ili pobednica, a ko će to biti – zavisi od vas i vaših glasova. 

O likovima

ZORAN JANUŠEVIĆ JUNI je šminker, umetnik i make-up influenser. Za sebe kaže da je jednorog.

Njegov make up studio zove se “Uniglow” upravo zbog unikorna, koje obožava. Šminkanje je usavršavao u Italiji, gde i sada često radi. Živi na liniji Beograd-Rim. Jedan je od prvih youtuber-a u Srbiji, a najpoznatiji je po videu, u kom se javno autovao svojoj publici, kao gej. Nakon ovog videa, ugasio je YT kanal, da bi se posle nekoliko godina vratio na instagram, kao make-up artist i influenser neobične estetike i stila. Veruje u slobodu i ljudska prava. Zalaže se za prava LGBTQ+ populacije, protiv neukusa i malograđanštine.

TAŠA DAČIĆ je tattoo umetnica iz Bloka. Ona je trening manijak i adrenalin džanki. Takođe, Taša je i mama devojčice Zore.  Živi zdravo, voli prirodu, puno trenira i vodi tattoo studio TAČKA. Hrani se veganski. Obožava ekstremne sportove i avanture. Odrasla je u Bloku, tu živi i kaže da će tu ostati zauvek. Promoviše zdrave stilove života i bori se protiv eksploatacije dece na internetu, tetoviranja maloletnih lica i zagađivanja prirode. Poznata po fitness challenge serijalu #dižidupe    

EJT O EJT aka 8o8 ili EL PADRE je umetnik, influenser i aktivista. Bavi se istraživanjem i dizajnom zvuka, muzikom i aktivizmom. Zalaže se za prava dece koja žive i rade na ulici, a poznat je po učešću u brojnim humanitarnim akcijama. Na instagramu, prepoznaju ga kao prvog ASMR umetnika, u Srbiji. Pokrenuo je serijal #asmrs, u kom testira kako zvuče domaći proizvodi. Kako zvuči mljackanje poznatih grickalica proizvedenih u Srbiji i slično. Takođe, promoviše urbane modne brendove. Odrastao u Švajcarskoj i Srbiji, pa i danas živi i radi između Bazela i Beograda. 

NEDA MATIĆ je influenserka i digitalna kreatorka, najpoznatija kao party-coach. Njena tema je žurka i zato uvek promoviše najbolje žurke, najbolja mesta za izlaske, DJ-eve, svirke i festivale. Takođe, bavi se modom, a nedavno je lansirala i svoj brend naočara za sunce #nedamise. Nedina omiljena boja je roze (roze nije boja, već stav), a u niši lifestyle, beuty and fashion influenserki, ističe se po svom drskom stavu i neponovljivoj energiji. Gde je Neda, tu je žurka, braćo i sestrice!  

Novo pozorišno iskustvo

Upotrebom novih medija, mobilne telefonije i interneta, predstava traje čitav dan – u vašem telefonu i na vašim društvenim mrežama. Nakon što prvi deo predstave izvodimo komunicirajući preko telefona i interneta, drugi deo odvija se uživo, u prostoru izvođenja. Svi delovi predstave su interaktivni, pa imate priliku da glasate, postavljate pitanja i šaljete poruke likovima predstave.

FAQ:

  • Kako funkcioniše izvedba predstave u virtuelnoj realnosti?

Prilikom online kupovine ulaznica za predstavu #ĆaoSvima, od publike se očekuje da produkciji ostavi svoju e-mail adresu. Nakon toga, na ovu adresu, dobićete mejl sa instrukcijama i likom za formular, u kom vas ljubazno molimo za sledeće podatke: vaš broj telefona i link do vašeg profila na mreži Instagram. Ovi podaci su nam potrebni kako bismo komunicirali sa vama, na dan izvođenja same predstave.

  • Za šta se koriste moji kontakti i informacije o ličnosti?

Podaci koje nam dajete, koriste se isključivo za izvođenje same predstave. Ona traje od jutra, do mraka. Na dan igranja, bićete dodati u viber grupu, gde ćete komunicirati sa ekipom predstave. Na svom instargamu, moći ćete da vidite eksluzivne sadržaje, namenjene samo publici predstave. Tokom dana, imaćete priliku da sa likovima predstave razgovarate telefonom. Na samom izvođenju predstave, vaš mobilni telefon biće vam neophodan, kako biste učestvovali u interakciji sa glumcima na sceni.

  • Šta se događa sa mojim podacima, kada se predstava završi?

Svi podaci se brišu i produkcija predstave se obavezuje da ih neće koristiti u druge svrhe, niti ih ustupati trećim licima.   

  • Šta ako ne želim da vam ostavim svoje podatke, ali ipak želim da dođem na deo predstave koja se izvodi uživo?

Propuštate zanimljiv deo predstave. Moguće je da predstavu ispratite i na ovaj način, ali – za istu cenu ulaznice, dobijate manje sadržaja. Ohrabrujemo vas da se ipak uključite i u deo predstave koja se odvija na internetu. Takođe, dajemo vam garanciju da vaši podaci neće biti zloupotrebljeni niti upotrebljeni u svrhe koje ovde nisu navedene.

  • Koliko vremena gledalac mora da posveti ovoj predstavi?

Odgovor je jednostavan: koliko želi. Ukoliko vam naši likovi budu zanimljivi, možete provesti sate, proučavajući njihove instagram profile, pre ili posle živog dela predstave. Ukoliko to iz nekog razloga ne želite, videćete tačno onoliko koliko vam je potrebno da pratite priču. Na dan izvođenja, svaki put kada uđete na instagram ili viber, uz sve ostale sadržaje i poruke, videćete i sadržaje koje deli naša predstava.

Koncept i režija:

Vojkan Arsić

NOVO POZORIŠNO ISKUSTVO

Pretpremijera: 26. septembar 2021. 

PREMIJERA: 27. septembar 2021. 

Prva repriza: 28. septembar 2021. 

Izvebedni tekst: Milena Bogavac, Sofija Dimitrijević, Mila Jovanović, Marija Ratković

Koautorska i glumačka podela:

Đorđe Galić – ZORAN JANJUŠEVIĆ JUNI

Nikola Pavlović – SLOBODAN ZDRAVKOVIĆ EJT

Tanja Petrović Živković – TAMARA DAČIĆ TAŠA

Maja Šuša – NEDA MATIĆ 

Voditelj programa: Marko Panajotović

Stručna konsultantkinja: Katarina Ivakić Vuksanović

Stručni saradnici/ce: Jelena Bogavac, Ivana Bogdanović (Represent communications), Kristina Kastelac (Teto važi), Jelena Milakov, Jevrem Ratković, Ivana Canić

Muzika: MKDSL

Dramaturgija: Milena Bogavac

Videografija i fotografija: Jovana Barović, Natalija Milošević, Luka Palić, Miloš Savić, Jana Stanisavljević, Aleks Zain

Šminka: Iva Baraga, Katarina Lučić  

Ilustracija plakata: Sanja Drakulić

Organizacija: Kristina Anđelković, Aleksandar Bradić, Anja Davidović, Nikolina Marković, Danica Milanović, Anđela Ristić, Ana Stojanović

Izvršni producenti: Vojkan Arsić i Marko Panajotović   

Predstava je deo Projekta LIBERTY realizovanog u okviru programa „Creative Europe“ Evropske unije

Projekat je podržala Fondacija „Jelena Šantić“

Deo sredstava za predstavu prikupljen je dobrovoljnim donacijama građana i građanki u okviru kampanje „VIŠE OD PUBLIKE“  

Produkcija: Reflektor teatar i Dorćol Platz