“Poznato je da Kinezi nisu sarađivali, zar ne? Bajden je dobio izveštaj o 90 dana ispitivanja porekla koronavirusa”

0

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da Bajdenova administracija nema nikakva nova saznanja o poreklu i uzroku nastanka koronavirusa, nakon što je agencija koja je istraživala ovaj slučaj izvestila da nije uspela da utvri stvarni uzrok pandemije.

Psaki je u sredu rekla da je predsednik Bajden bio na brifingu sa predstavnicima američke obaveštajne zajednice o izveštaju u kojem se procenjuje mogućnost da je virus slučajno ili namjrno procurio sa Instituta za virusologiju u Vuhanu.

“On je juče dobio brifing o devedesetodnevnom izveštaju o poreklu koronavirusa”, rekla je Psaki na svom dnevnom brifingu za novinare.

„Obaveštajna zajednica je istovremeno radila i na sažetoj verziji koja će biti dostupna javnosti. Još uvek ne znamo kada će to biti objavljeno, ali se vredno radi o tome da se što pre pripremi za objavljivanje”.

Novinari su u jednom trenutku brifing pretvorili u baražnu paljbu pitanjima, a jedno od njih bilo je i to šta bi Bajden sve mogao da uradi da “natera Kinu da bude transparentnija”.

Ona je odgovorila: „Mislim da je dobro poznato da (Kinezi) nisu sarađivali, zar ne? To vidimo kroz vaše izveštavanje, druga izveštavanja i samu činjenicu da očigledno nisu na javno dostupan način pružili podatke i informacije koje smo tražili. Što se tiče procene koraka koje bismo mogli preduzeti, ne mogu ništa novo da vam kažem o toj temi.”

Bela kuća se u početku opirala pregledanju i analiziranju porekla pandemije koronavirusa i smatrala je da tako nešto treba prepustiti Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ipak, u maju je predsednik Bajden naložio 90-dnevni pregled agencije nakon što je Volstrit žurnal izvestio da su tri radnika laboratorije u Vuhanu hospitalizovana u novembru 2019. godine pre javne potvrde izbijanja.

Početna istraga SZO koju je kontrolisala Kina zaključila je u martu da se virus verovatno prirodno pojavio od životinja – ali nalazi su izazvali najširi mogući skepticizam.