Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i nevladina organizacija Unitas Fond, pokrenuli su kampanju #SurfujBezbedno u cilju skretanja pažnje na opasnosti sa kojima se deca svakodnevno  suočavaju na internetu.

Usled pandemije koronavirusa koja je pogodila ceo svet, deca više nego ikad vreme provode na internetu i na društvenim mrežama – prateći predavanja, ali i tražeći nove izvore zabave. To ih čini potencijalnim metama predatora koji putem ovih platformi vrbuju maloletna lica za kriminalne aktivnosti, od kojih su najopasnije pedofilija i uvođenje u lanac trgovine ljudima.

Kampanju je podržala državna sekretarka Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić, koja se mladima obratila video porukom putem društvenih mreža: „Draga deco, znam koliko vremena ovih dana provodite koristeći društvene mreže,  surfujući preko interneta, igrajući igrice. Znam da ste shvatili koliko savremene tehnologije mogu da vam pomognu, ne samo da završite vaše domaće zadatke nego i da se družite sa drugarima sa kojima inače ne možete da se vidite. Ukoliko ste već shvatili koliko dobrih stvari nam nose savremene tehnologije, nemojte zaboraviti ono što smo vam u prethodnom periodu toliko puta već ponavljali – budite i dalje oprezni, surfujte bezbedno, nemojte ostavljati ružne komentare, nemojte hejtovati nikoga i nemojte ostavljati vaše lične podatke nepoznatim osobama. Igrajte se, učite i budite i dalje online onakvi kakvi ste i u svojoj kući – kreativni, zadovoljni i srećni što ipak možete na neki način da budete u kontaktu sa svima“.

Poznati glumac Andrija Milošević pridružio se #SurfujBezbedno akciji i sa svojim pratiocima podelio video snimak u kom apeluje na bezbednost ličnih podataka na internetu: „Dragi prijatelji, u ovom vremenu izolacije, društvene mreže su nam dominantan način komunikacije. Međutim, ovo vreme možda treba iskoristiti da naučimo kako bezbedno da surfujemo i koristimo internet i društvene mreže. Zato vas molim da vaše lične podatke, slike i video snimke ne šaljete ljudima koje ne poznajete. Takođe vas molim da ukoliko niste javna ličnost vaše profile zaštitite tako da oni budu zatvoreni i da nisu za svakoga.  Ono što je jako bitno jeste da ne nasedate na lažne stvari koje se po internetu šeruju na sve strane. Dakle, na ponude za posao, na lažne nagradne igre itd. Surfuj bezbedno i bezbedno koristi internet“.

Cilj kampanje je edukacija dece o pametnom i bezbednom korišćenju interneta, kako bi bili zaštićeni od neprimerenih sadržaja i znali kako da odgovorno reaguju u slučaju opasnosti, a podržali su je i Miloš Timotijević, Aleksandar Srećković Kubura, Miloš Trojpec Petrović, Nikola Glišić, Stevan Piale, Tamara Dragićević, Anja Mit, Dragana Dabović, Tamara Aleksić, Mina Softić, Marija Andrić, Željko Vasić i Sergej Ćetković.

Zloupotrebu interneta i ugrožavanje bezbednosti dece na internetu možete da prijavite Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, na broj 19833.

Pametno koristi internet  jer tvoja bezbednost je na prvom mestu! Sufruj bezbedno! #SurfujBezbedno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.