“Pozivam vlast da ne muči narod, već da to reše mojim likvidiranjem…”: Amfilohije najavio nastavak litija od nedelje

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Litije u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti, koje su trajale od kraja decembra do marta kada su prekinute zbog mera vlade na suzbijanju širanje zaraze koronavirusom, ponovo će biti nastavljene od nedelje, najavio je mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije.

“Pozivam vlast  da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to reše mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izleče ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije”, poručio je Amfilohije, saopšteno je iz Mitropolije.

Amfilohije je kazao da se nada da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom.

On je dodao da se nada i u međunarodnu zajednicu da će pomoći da se “virus bratomržnje i bogomržnje zaustavi u Crnoj Gori na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju”.

“A što se nas tiče mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od nedjelje ponovo da služi molebne mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše crkve i u isto vreme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove”, poručio je Amfilohije.

Litije koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva trajale su od kraja decembra kada je usvojen Zakona o slobodi veroispovesti kojim vlast, kako smatraju u SPC, namerava da otme svetinje u njihovom vlasništvu.

Litije koje su četvrtkom i nedeljom održavane u skoro svim gradovima Crne Gore okupljale su na desetine hiljada ljudi a prestale su zbog odluka Vlade koja je zabranila javna okupljanja zbog širenja zaraze koronavirisom.

U međuvremenu je mera zabrane javnog okupljanja ukinuta.

(Beta)