Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je danas sve učesnike izbora „koji sebe smatraju opozicijom“ da povuku izborne liste i odbiju učešće na „lažnim“ i „protivustavnim“ izborima.

„Ne ulazim u to kako su pojedine izborne liste skupile potpise i pre i posle vanrednog stanja, niti koliko im je u tome pomogao vladajući režim. Ne komentarišem da li su pojedini dali reč i potpisali ‘Sporazum sa narodom’ da će bojkotovati izbore ukoliko ne bude uslova da oni budu slobodni i pošteni“, saopštio je Obradović.

On je dodao da se ne poziva ni na to da se učešćem na „nedemokratskim“ izborima samo daje legitimitet jednom „nedemokratskom režimu“ i da im čak ne skreće pažnju da pandemija nove zarazne bolesti još traje i da svaki dan ima veliki broj novozaraženih, što izbore čini veoma rizičnim po zdravlje građana.

„Govorim o kršenju Ustava od strane aktuelne vlasti i protivustavnom karakteru ovih izbora. Učestvovanjem na izborima se saučestvuje u kršenju Ustava“, naveo je Obradović i istakao da je poštovanje Ustava Srbije temelj vladavine prava.

On je podsetio da su izborni zakoni menjani u više navrata pre i u toku izbornog procesa, što se prema nejgovoj oceni ne radi nigde u demokratskim državama.

„Najpre je u izbornoj godini promenjeno nekoliko izbornih zakona iz razloga šminkanja lažne demokratske fasade pred posmatračkom misijom iz Evropskom parlamenta. Potom je pred same izbore cenzus spušten sa pet na tri odsto kako se u Narodnoj skupštini ne bi našli samo SNS i SPS i time ogolio besmisao takvog parlamentarizma“, rekao je Obradović.

On je dodao da su 40 dana pred izbore, u sred izbornog ciklusa, promenjena dva ključna izborna zakona – o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, što je prema njegovoj oceni „nezapamćen pravni skandal“.

„Dobili smo izbore koji su započeti pre pandemije po jednim izbornim zakonima, a nastavljeni nakon okončanja vanrednog stanja po drugim. Na taj način izvršena je diskriminacija učesnika u izbornom procesu jer su jedni skupljali potpise na jedan način (uz pomoć javnih beležnika), a drugi na potpuno drugačiji i znatno olakšaniji način i uz pomoć sudskih i opštinskih overivača“, rekao je Obradović.

Obradović je dodao da ne može da razume kako neko ko sebe smatra opozicijom i ko drži do poštovanja Ustava može da učestvuje na lažnim izborima.

„Zato pozivam kolege iz PSG, DJB, Nove stranke, 1 od 5 miliona, SPAS-a… kao i druge učesnike na izborima koji sebe smatraju opozicijom da povuku svoje izborne liste i odbiju učešće na ovakvim protivustavnim izborima“, rekao je Obradović.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.