“Poželeo sam da sam mrtav”: Iranski general se kaje zbog obaranja ukrajinskog aviona

0
Profimedia

Zapovednik vazduhoplovnih snaga iranskih Čuvara revolucije Amir Ali Hadjizade preuzeo je “punu odgovornost” za rušenje ukrajinskog aviona, objasnivši da je vojnik avion zamenio za krstareću raketu.

U obraćanju koji je prenosila državna televizija rekao je da je “poželeo da je mrtav” kada je čuo za rušenje aviona, naveo je N1, pozivajući se na agencije Hina i Anadolija.

Prema njegovim rečima, snage Revolucionarne garde oko glavnog grada pojačale su svoju protivvazdušnu odbranu i bile su “na najvišem stepenu pripravnosti”, strahujući da će SAD uzvratiti na iranski napad u Iraku iste noći.

Vojnik je mislio da je avion “krstareća raketa” i imao je deset sekundi da odluči, rekao je brigadni general Hadžizadeh.

“Mogao je da odluči da puca ili da ne puca, ali je doneo lošu odluku”, rekao je general u izjavi za nacionalnu televiziji.

On je kazao da se radi o raketi kratkog dometa koja je eksplodirala pored aviona i da to objašnjava činjenicu da je avion mogao da nastavi da leti.

“Preuzimam potpunu odgovornost (za tu katastrofu) i prihvatiću svaku odluku koja bude doneta”, rekao je general Hadžizadeh.

Iran je jutros priznao da je slučajno, ljudskom greškom, srušen ukrajinski avion u kojem je poginulo 176 ljudi.

Iranski predsednik Hasan Rohani izrazio je “duboku” tugu zbog pada putničkog ukrajinskog aviona, rekavši da je to “velika tragedija i neoprostiva greška”.