Požega proglasila vanrednu situaciju zbog korone: Obavezne maske, kafići i restorani rade do 20 sati

0
Foto: Profimedia

Štab za vanredne situacije opštine Požega doneo je danas odluku o proglašenju vanredne situacije zbog širenja koronavirusa, odnosno osam mera koje će ubuduće morati da se poštuju kako bi se sprečilo širenje kovida-19. Prva od mera je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru – u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama, i na zelenoj pijaci, prenosi Telegraf.rs.

Zatim, u ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu da se organizuju muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata tako da ono može da počne najranije u 7 časova a završi se najkasnije do 20 sati. Zabranjene su manifestacije, proslave i porodična okupljanja, ugostiteljskim objektima radno vreme skraćeno je do 20 sati.

Takođe, ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje socijalna distanca od najmanje dva metra.

Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 – delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” koje se odnose na predškolske ustanove, škole, fakultete, studentske domove. Zatim na ponašanje u parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, javni prevoz, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzeje, galerije, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir i manikir, masažu i tetovažu, pružanje uslužnih delatnosti u kući ili stanu i drugo, kao i preporuke drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa, još je jedna od naredbi koje je doneo Štab na čelu sa predsedikom opštine Đorđem Nikitovićem.

Mere se odnose i na ponašanje u javnom prevozu gde je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Takođe, nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Požega da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju obavljanje usluga građanima u skladu sa datim preporukama.

Poslednja, osma mera odnosi se na pojačano pranje i dezinfekciju javnih prostora.