Požari i danas gore na jugu Srbije. Vatra je na području Čestelina u blizini Vranja zahvatila 13 kvadratnih kilometara, a u opštini Trgovište je proglašena vanredna situacija zbog požara. Vatra gori i na Staroj planini, gde je požar stigao sa bugarske strane granice. Požar na planini kod Prokuplja stavljen je pod kontrolu, piše N1.

Naseljena mesta u opštini Trgovište, koja su bila ugrožena, su van domašaja vatre, kazao je za Južne vesti predsednik Opštine Nenad Krstić, ali dodaje da još bukti dobar deo teritorije zahvaćene požarom.

„Možda je jedna trećina od ukupne linije zaustavljena. Do Trgovišta nisu stigli helikopteri, a nadam se da će do večeras da se stavi sve pod kontrolu“, katao je Krstić.

Požar na Vidojevici pod kontrolom

Požar koji je pre dva dana izbio na planini Vidojevici u blizini sela Vidovača, kod Prokuplja, potpuno je stavljen pod kontrolu i do kraja dana bi trebalo da bude ugašen, kažu za Južne vesti iz prokupačkog Odeljenja za vanredne situacije.

Foto: Tanjug

Uglavnom je gorelo nisko rastinje i trava. Zbog lošeg terena otežano je bilo gašenje, a vatra se relativno brzo proširila. Prema procenama, izgorelo je oko 150 hektara – kažu u Odeljenju.

Prokupački vatrogasci su od jutros na terenu i gase požar na Vidojevici, koji bi do kraja dana trebalo da bude potpuno lokalizovan, ali će se za svaki slučaj pratiti situacija i narednih dana i obilaziti ovaj teren, navodi portal.

Do požara na Staroj planini ne može se vatrogasnim vozilima

Na gašenju požara na Staroj planini angažovano je više od 200 ljudi, vatrogasaca-spasilaca, pripadnika Žandarmerije, radnika „Srbija šuma“ i građana, a požarom nije ugroženo stanovništvo i imovina, saopštio je MUP.

Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, zbog čega se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vatrogasnim vozilima.

U Pčinjskom okrugu požari u četiri sektora

U požarima koji su zahvatili Pčinjski okrug nema ugroženog stanovništva i objekata, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca. Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina.

Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, saopštio je MUP Srbije.

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr

Zatražena pomoć Rusije za gašenje požara na Staroj planini

Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina. Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić kazao je da je ruskom Ministarstvu za vanredne situacije upućen zvaničan zahtev za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „iljušina 76“ i očekuje se da će on narednih dana stići u Srbiju.9:48

Požar na planini kod Prokuplja

Požar na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume. Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja koji su u noći između ponedeljka i utorka dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. Kako je RTS-u rečeno u MUP Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar je izbio juče u ponedeljak ujutru i posle intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.  

Vanredna situacija u Trgovištu

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara.

U opštini Trgovište je proglašena vanredna situacija, javio je danas RTS. Predsednik te opštine Nenad Krstić rekao je da je u utorak ujutru jedna nepokretna osoba evakuisana. Očekuje da će se situacija tokom dana stabilizovati, jer im je noćas stigla pomoć iz Novog Sada. Na terenu su i lovačko udruženje, dobrovoljci.

Za nedelju dana na području Pčinjskog upravnog okruga zabeleženo je 117 intervencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.