Požar na grčkom ostrvu Evija: Stanovništvo beži čamcima…

0

Na grčkom ostrvu Eviji besni požar pa je seosko stanovništvo moralo da beži uz pomoć čamaca. Vatra se brzo širi a veliki broj kuća na tom ostrvu je uništen. Požar preti i predgrađima Atine, prenosi RTS.

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povređena trojica vatrogasaca.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu.

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smerovima.

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

“Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora”, rekao je manastirski starešina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

U Turskoj požar koji besni u pokrajini Mugli stigao je do termoelektrane pa je sinoć naređena evakuacija zaposlenih. Trenutno je 160 poožara pod kontrolom ali je izbilo nekoliko novih pa se vatrogasci bore sa njih 14.