Požar na brodu koji je prevozio automobile “porše“ i “folksvagen“ za SAD: Posada evakuisana, teretnjak i dalje na otvorenom okeanu, neizvesno šta će biti sa vozilima

0
Printscreen/YouTube/Força Aérea Portuguesa

Napušteni teretni brod prepun automobila pluta u Atlantskom okeanu, nakon što je požar koji se brzo raširio na teretnjaku primorao posadu da napusti brod, prenosi CNN.

Naime, skoro 200 metara dugačak teretnjak “Felisiti Ejs” zapalio se u sredu u severnom Atlantiku dok je prevozio teret, odnosno oko 2.500 automobila marke porše i folksvagen, u Sjedinjene Države. Brod je polovio iz Emdena u Nemačkoj do Dejvisvila na Rod Ajlendu.

U trenutku izbijanja požara, brod je plovio oko 90 nautičkih milja jugozapadno od portugalskih Azora, navodi se u saopštenju portugalske mornarice u sredu.

Nakon što je izbio požar u tovarnom prostoru, proširio se duž celog broda i primorao svih 22 članova posade da napuste brod. Prema drugoj izjavi portugalske mornarice, posada je bezbedno evakuisana i stacionarana u lokalnom hotelu, a akciju evakuacije posade sproveo je lokalni Pomorski centar za potragu i spasavanje.

“Felisiti Ejs”, u međuvremenu, i dalje pluta u srednjem Atlantiku i čeka da bude odvučen do najbližeg skloništa.

Porše je potvrdio da je na brodu bilo više njegovih automobila i da kupce automobila na zapaljenom brodu kontaktiraju njihovi dileri.

„Iako je još prerano da se potvrdi šta se dogodilo, i koji su naredni koraci, mi – zajedno sa našim kolegama u ‘Porše AG’ – podržavamo naše kupce i naše dilere, koliko god možemo, u nameri da pronađu rešenja,” saopštili su iz kompanije.

Jedan od onih koji je poručio porše koji je trenutno na brodu, kako piše CNN, jeste i novinar i voditlje Met Farah, koji je rekao čeka na isporuku poreša bokster spajde iz 2022. godine. Istakao je da su dileri automobila već počeli da dobijaju vesti o statusu svojih vozila.

“Diler je potvrdio da je moj automobil, zajedno sa najmanje desetak drugih naručenih vozila, na tom brodu“, rekao je Farah.

“Nisu imali više informacija za mene osim što su potvrdili da je moj auto na brodu, i rekli su da će podeliti sve informacije koje imaju čim Porše bude imao bilo kakav plan o tome šta raditi dalje”, dodao je američki novinar.

Folksvagen takođe ima kupce koji čekaju vozila na zapaljenom teretnom brodu.