Veliki šumski požar bukti i danas u kontaminiranom području u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, ali zvaničnici tvrde da nema opasnosti od radijacije.

Stotine vatrogasaca uz pomoć aviona bori se protiv nekoliko šumskih požara oko Černobilja od prošle nedelje.

Uspeli su da obuzdaju početna žarišta, ali novi požari sada besne blizu nuklearnog postrojenja.

Volodimir Demčuk iz ukrajinske službe za vanredne situacije insistirao je na tome da je situacija pod kontrolom.

„Ne postoji pretnja nuklearnoj elektrani u Černobilu, skladištu otpadnog goriva ili drugim kritičnim objektima“, rekao je.

Služba za vanredne situacije saopštila je da su nivoi zračenja u glavnom gradu Kijevu, oko 100 kilometara južno od elektrane, u okviru dozvoljenog.

Medjutim, aktivisti su upozorili da se vatra opasno približava skladištima otpada.

Član saveta pri državnoj agenciji zaduženoj za zatvorenu zonu oko postrojenja Jaroslav Emelijanenko rekao je da je jedan požar besneo dva kilometra od jednog od skladišta radioaktivnog otpada.

„Situacija je kritična“, napisao je on na Fejsbuku.

Prošle nedelje zvaničnici su saopštili da su pronašli osobu osumnjičenu za izazivanje požara, reč je o 27-godišnjem muškarcu koji je zapalio suvu travu po sopstvenom priznanju „iz zabave“, a potom nije uspeo da ugasi požar kada ga je vetar naglo proširio.

Juče je policija saopštila da je još jedan lokalni stanovnik palio otpad i slučajno zapalio suvu travu, izazvavši još jedan veliki požar koji nije uspeo da prijavi vlastima.

Černobiljska zona obuhvata 2.600 kvadratnih kilometara i uspostavljena je nakon katastrofe u aprilu 1986. godine kada je eksplodirao jedan od četiri reaktora i poslalo oblak radioaktivnog pada koji je prekrio veći delo Evrope.

Zona je u velikoj meri nenaseljena, mada je oko 200 ljudi ostalo uprkos naredjenju da napuste oblast.

Požari su na ovom području redovna pojava, posebno u rano proleće kada lokalni stanovnici pale suvu travu što je široko rasprostranjena praksa u Ukrajini, Rusiji i nekim drugim bivšim sovjetskim državama.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.