Autori još jedne predstave povukli su svoj komad sa pozorišnih susreta u Brčkom. Prethodno, nakon što je ekipa predstave „64“ Ateljea 212 iz Beograda uputila proglas u kom su naveli da su zbog publike izašli na scenu, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija Branislav Lečić, oglasili su se i reditelj predstave „Šindlerov lift“ Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić. Oni su se povukli sa festivala iz istog razloga.

U pismu o povlačenju autorki predstave „Sedam strahova“ Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica navodi se: „Nedopustiv je način na koji predstavnici festivala nastoje da odbrane svoje odluke i diskredituju naše koleginice i kolege iz Ateljea 212, kao i ceo pokret kojim se želi iskoreniti praksa seksualnog uznemiravanja i nasilja, između ostalog, i u našoj branši. Nedopustiv je i ton osvrta na predstavu ’64’ objavljen na zvaničnoj stranici Festivala, koji seksualno zlostavljanje imenuje kao ‘ko je koga kad’“, navodi se u pismu autorki predstave u kojem organizatore 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom obaveštavaju da povlače svoj komad, prenosi N1.

Pismo su potpisale rediteljka Selma Spahić, dramaturškinja Emina Omerović, scenografkinja Mirna Ler i kostimografkinja Lejla Hodžić.

Danijela Štajnfeld je podelila njihovo pismo na na Instagramu i napisala: „Ako verujete jednoj ženi, ostale će progovoriti. Ako progovore, naš će svet konačno biti na putu zaceljenja od nasilja normalizovanog nad nama ženama od vjeke vjekova. Hvala ekipi ‘Sedam Strahova’. Tri ova čina učiniše vas lučonošama usred mračnog tunela naše svakodnevnice“.

Sinoć je reagovao i Dino Mustafić, reditelj čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo, sinoć izveden na 38. Susretu pozorišta/kazališta u Brčkom, koji je uputio pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

U pismu autorki predstave „Sedam strahova“, u kojem se naglašava da žele da se izuzmu iz konkurencije za eventualnu nagradu, navodi se i da osećaju potrebu da reaguju u zaštitu bosanskohercegovačkog teatarskog prostora, u kojem je „došlo vreme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu“.

„Važno nam je da znate da postoji veliki broj umetnica koje će im se usprotiviti. Čitav jedan deo naše predstave posvećen je temi nasilja nad ženama i kada bismo ćutale nad ovakvim ponižavanjem žena i ženskog narativa obesmislile bismo naš rad. I za kraj, prema statistikama, skoro svaka treća žena na svet doživjela je seksualno nasilje. Jedna od tri. Manje od 40 posto se usudi da potraži bilo kakvu pomoć. Mi stojimo uz njih. Pišemo ovo u iskrenoj nadi da će talas reakcija festivalske odluke u posljednjih nekoliko dana iznedriti pozitivne promene za sve nas“.

Glumac Branislav Lečić najavio je danas podnošenje tužbi za naknadu štete za povredu časti i ugleda, nakon, kako je ocenio, „najbrutalnije kampanje“ koja se vodi protiv njega i „besprizornog ponašanja na koje je prinuđen da reaguje“.

„Nakon najnovijih dešavanja u kojima se vodi najbrutalnija kampanja protiv mene, obaveštavam javnost sledeće: primećujem da se pojedinci pozivaju na pravnu državu i druge prozivaju zbog nepostojanja iste. Uslov pravne države je poštovanje pravosudnih odluka“, naveo je u saopštenju.

Lečić je naveo da je nakon posle pravosnažne odluke i Apelacionog javnog tužilaštva „jasno bilo da neće biti lak proces skidanja užasne i nepravedne ljage“ sa njegovog imena.

„Bio sam spreman na to, ali ne i na ovo besprizorno ponašanje na koje sam prinuđen da odreagujem. Ne samo od danas, ili unazad par dana, od prvog dana – 22. marta 2021, svako ko je iznosio ili pronosio što god iz mog ličnog života, a što škodi mojoj časti i ugledu, i dovodi do teških posledica, biće krivično procesuiran zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo iz člana 172 Krivičnog zakonika (Iznošenje ličnih i porodičnih prilika). Pored toga, protiv svakog prijavljenog za gore navedeno krivično delo ili drugo krivično delo na moju štetu, biće podneta tužba za naknadu štete za povredu časti i ugleda“, najavio je Lečić.

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je Lečića za silovanje ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv glumca. Nakon što je prigovor advokata Štajnfeld na rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi protiv glumca Branislava Lečića odbijeno od strane Apelacionog javnog tužlaštva početkom avgusta, oglasila se glumica i najavila je tada da „borba za istinu nije završena“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.