Povratnici Dragici Gašić zabranjeno da uđe u prodavnicu u Đakovici: Čoveku koji joj doprema namirnice izbušene gume…

0
Printscreen/YouTube/Kossovo Online

Dragica Gašić, povratnici u Đakovicu, zabranjen je ulazak u najbližu prodavnicu čiji je vlasnik Albanac, a Vuksanu Gojkoviću koji joj doprema namirnice tokom noći izbušili su dve gume na automobilu, preneo je RTS.

Gašić je istakla da su je zaposleni u obližnjoj prodavnici obavestili da ne može više kod njih da trguje, čak ni hleb. Ona kaže da je time prinuđena na dostavu hrane i drugih potrepština, ali i da prema osobi koja joj pomaže žitelji Đakovice pokazuji netrpeljivost. Naime, Vuksanu Gojkoviću su u četvrtak izduvali gume na automobilu, a protekle noći su ih pocepali oštrim predmetom.

Iz dana u dan, Gašić se suočava sa negodovanjem lokalnih Albanaca da ostane u svom stanu. I lokalna samouprava pokušava pred sudom da joj oduzme pravo vlasnistva nad stanom koji je dobila pre sukoba na Kosovu.

Dragica je prva osoba srpske nacionapnosti koja namerava da se vrati u Đakovici a podršku su joj pružili nemački ambsador i NVO iz Prištine a i Misija OEBS osudila je napade na nju.

Misija OEBS-a poručila je da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

U saopštenju se navodi da je pravni okvir za povratak na KiM jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

“To je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba”, napominje su saopštenju.

Misija ističe da podržava vlasti i druge zainteresovane strane u razvoju pouzdanih politika i strategija i da u potpunosti stoji iza primene pravnih instrumenata i odredbi za rešavanje problema povratka i integracije raseljenih lica.

I specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin podržao je pravo na povratak Dragici Gašić podsetivši na značaj unapređenja i zaštite prava svih povratnika.

Tanin je u saopštenju objavljenom na sajtu Unmika, pozvao centralne i lokalne institucije da u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama obezbede pogodno okruženje za sve povratnike.

“Olakšavanje bezbednog, dostojanstvenog i održivog povratka i reintegracije svih povratnika je ključno za obezbeđivanje budućnosti Kosova kao demokratskog, multietničkog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona, a i od vitalnog je značaja za unapređenje većeg poverenja i pomirenja među zajednicama”, zaključio je Tanin.

Krajem juna je javnost u Đakovici upoznata sa tim da je Gašić odlučila da se vrati da živi u tom mestu. Jedanaest nevladinih organizacija iz te opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo je podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Pre tri dana je i Opština Đakovica podnela tužbu, kojom traži da se poništi ugovor o izdavanju stana sa Gašićevom uz zahtev da se o tome donese privremena mera.

Ranije danas, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je da je pravo na povratak kući osnovno ljudsko pravo, i da u njegovo ostvarivanje treba da se uključe svi delovi vlade i zajednice.

“Dugo godina podržavamo povratak raseljenih lica na Kosovo. Pravo na povratak kući je temeljno ljudsko pravo! Čvrsto verujem da je za ove lične odluke potrebna puna i nepolitizovana podrška svih nivoa vlade i svih uključenih zajednica”, napisao je Jorn Rode na svom nalogu na Tviteru.

U reagovanju na tužbu Opštine Đakovica protiv Gašićeve, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava u Prištini ocenili su da je taj čin u suprotnosti sa ustavom i zakonima.

Istakli su da Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine, pravo koje joj je dodeljeno odlukom prištinske Agencije za verifikaciju imovine, koja je 9. juna ove godine oslobodila njen stan udaljavajući porodicu koja je bila tu, a kako bi joj je omogućila povratak u taj stan.