“Povratak u Beograd je za mene velika stvar. Vraćala sam se samo da posetim porodicu, a sada…”: Marina Abramović u Nedeljniku

1
Foto: Dušan Reljin

“Uvek sam imala intenzivne snove i moje prve slike su bile slike tih snova. Prepričavala sam ih svojoj baki uz domaću kafu i ona ih je tumačila, jer svaka stvar u snu ima neko značenje. Uživala sam u tim razgovorima, a potom bih se povlačila u svoj studio i slikala. Kasnije sam počela da slikam automobilske nesreće, a zatim je došao period oblaka. Posmatrala sam ih često ležeći na travi i jednog dana je to posmatranje iznenada prekinuto avionima, koji su se pojavili niotkuda ostavljajući prelepu šaru na nebu, koja je neko vreme bila tu, a onda je polako iščezla. U tom momentu sam shvatila da sve može da se iskoristi za stvaranje i da nema razloga da se ograničim na slikanje u studiju. Najviše me je fascinirala apstraktnost crteža od tragova aviona…”, piše Marina Abramović u ekskluzivnom tekstu za letnji dvobroj Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 26. jula.

Ovo je prvo obraćanje srpskoj javnosti jedne od najvećih svetskih umetnica uoči izložbe koja se u Beogradu prirpema za jesen.

“Beograd u meni budi sećanja i na mnoge druge ideje. Na mojoj retrospektivnoj izložbi u Muzeju savremene umetnosti publika će imati priliku da vidi radove iz raznih perioda mog života, slike, skulpture, video-instalacije i reperformanse”, napisala je Marina Abramović.

“Moj profesionalni povratak u Beograd je za mene velika stvar. Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina. Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine. I to ne samo mladoj generaciji umetnika već i svim mladima koji su zainteresovani za umetnost. Htela bih kroz svoj rad da osete koliko je važno rizikovati, kao i koliko je važno sagledati širu sliku i imati velike snove bez obzira na sve”, napisala je ona, dodajući da se od svoje prve retrospektivne izložbe u MoMA nije osećala “ovoliko ushićeno koliko sada dok sprema zatvaranje svoje Evropske retrospektivne izložbe ‘Čistač’ u Beogradu”.

Zašto se od svoje prve retrospektivne izložbe u MoMA nije osećala tako ushićeno, zašto će retrospektiva ove jeseni u Beogradu biti najveća do sada i za nju najznačajnija, samo su neke od poruka Marine Abramović koje možete da čitate u letnjem dvobroju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 25. jula.

©Copyright Nedeljnik

Zabranjeno prenošenje, preštampavanje i korišćenje bez odobrenja redakcije

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 8. avgusta.

1 KOMENTAR

  1. Zena koja je raodjena u bogatoj porodici,komunistickoj,koja je imala sve privilegije i koja je,na kraju pocela da pljuje po svim onim koji su je uzdigli,naravno,preko svoje porodice,i na kraju,da pljuje po svojoj porodice,zarad svoje umetnosti…kako ceniti ovu,nazovi,umetnicu?I zasto joj BGD ovo omogucuje?

Comments are closed.