Povratak otpisanog i osuđenog kao “staro gvožđe”: Grdosija A380 ponovo leti

0
EPA-EFE/WALLACE WOON

Avion na sprat za preko 600 putnika bio je osuđen na staro gvožđe – jer malo kome se isplati toliki putnički avion. Ali, oporavak avio-saobraćaja posle korone vratio je ovaj Erbasov model na velika vrata, piše Dojče vele.

„Mrtvi žive duže“ je naslov koji bi pristajao uz začuđujući povratak Erbasa A380 u vazdušni saobraćaj. Ovaj nekadašnji ponos evropskog proizvođača aviona se Erbasu svojevremeno činio kao šansa za posao stoleća i planirano ih je proizvesti najmanje hiljadu komada. Ali čak i pre pandemije i praznih aerodroma delovalo je da A380 nema budućnost. No sad – ipak ima.

Već krajem juna je portal flightradar24 u čitavom svetu evidentirao da je u saobraćaju već 129 aviona tog tipa u službi sedam avio-prevoznika. To je više od polovine od 251 aviona A380 koji su uopšte isporučeni kupcima.

Zapravo su avioni tog tipa bili omiljeni kod putnika – kad su konačno uspeli da dođu u prostranu kabinu na dva sprata.

Ali, bilo je dosta nevolja: malo koji aerodrom ima „pristaništa“ za takve avione i kapaciteta da brzo prihvati 600 putnika i njihov prtljag. I pista je trebalo da bude duža za takvog kolosa Mediji su pisali da je to možda ipak bio preveliki tehnički zalogaj za Erbas: nije završilo katastrofom, ali motori su stvarali probleme, na trupu i krilima su se stvarale pukotine…

Avioni čekaju čudo u Lurdesu

Najveći problem avio-kompanija bio je što su morali da prodaju mnogo karata za jedan let i dobro popune grdosiju kako bi se isplatio rad njenih moćnih i žednih motora. U doba otkazanih letova za vreme korone, to je bilo nemoguće.

Jedino je najveći kupac, Emirejts iz Dubaija uporno koristio najveći avion svoje flote – on ih je dobio 123, uključujući i poslednji koji je Erbas izgradio i isporučio u decembru prošle godine.

Za evropskog proizvođača je to bio kraj priče, a i konkurent Boing je konačno obustavio proizvodnju legendarnog 747. U pandemiji je izgledalo da za avione takvih dimenzija nema budućnosti.

Tako je izgledala sudbina četrnaest aviona A380 koje je kupila Lufthanza: njih, a i avione drugih kompanija, možete videti na aerodromu Lurdesa. Tamo, pred slikovitom pozadinom Pirinejskog masiva okićenog snegom, poslagane su desetine aviona, neki su tamo stigli i pravo iz fabrike, a da nikad nisu prevezli ni jednog putnika.

Prozori i motori su im zamotani u srebrnu foliju, stajni trap uredno spakovan, svi otvori pažljivo zatvoreni. „Deep Storage“ se zove takvo konzerviranje aviona, a ono i košta – baš kao i „parkirno mesto“. Ali prodaja aviona se ne isplati jer niko nije spreman da za njih plati pristojne pare.

Lufthanzin A380 u Lajpcigu (2010)

Vaskrsnuće – zahvaljujući Boingu

Tamo je takođe stajalo deset A380 koji pripadaju Er Fransu, dok su neki raskomadani i prodati u delovima. Slična sudbina pretila je i avionima Lufthanze. Predsednik uprave Karsten Špor je u avgust prošle godine bio jasan, rekavši da se „A380 naravno više neće vratiti“.

U aprilu ove godine je magazin Špigel držao opelo ovom modelu: „To razdoblje je nepovratno završeno. A380 je neekonomičan u poređenju s najnovijim dvomotornim avionima za duge pruge. On se više neće vratiti u Lufthanzu.“

Ali onda – iznenađenje: ovog leta je i više putnika nego u doba pre pandemije, a ni Lufthanza nije bila spremna za navalu.

Osim toga, problem je bio naći alternativu: Lufthanza je bila među prvim kupcima novog Boingovog 777-9, ali američki proizvođač stalno ima poteškoća s tim avionom. Problem mu je  dobije i upotrebnu dozvolu nakon fijaska s modifikovanim 737, tako da kupcima javlja a će avione dobiti kasnije nego što je planirano. Emirejts su već odustali od kupovine, a Lufthanza će ih možda dobiti tek 2025. godine.

Nema ni pilota

Za Špora je to „zakašnjenje isporuke 777-9 veliko opterećenje za naš avio-saobraćaj“. Jedino rešenje je bilo da se u igru vrate Erbasi A380. „Moram malo da ublažim stav o konačnom kraju A380“, priznao je Špor krajem juna.

Nemački prevoznik je šest tih aviona već zamenio kod Erbasa za letelice drugog tipa, a od osam preostalih bi četiri ili pet trebalo da saobraćaju od sledećeg proleća.

Jer mnogo je posla konzervirane avione opet osposobiti za let, to traje nekoliko meseci. A Lufthanza ima još jedan problem: ima još samo 14 pilota s dozvolom leta za A380. Štaviše, u doba korone je Lufthanza svojim pilotima nudila lepu otpremninu da napuste posao, a pilotima A380 je nudila dodatnih 35.000 evra, javlja portal aero.de.

Sad još mora brzo poslati da školuje neke od pilota nešto manjeg A350 kako bi imali potrebnu kvalifikaciju za let grdosijom.