Američke snage su se povukle iz svoje najveće baze na severu Sirije, objavila je jedna NVO, dok je jedan turski vojnik poginuo u sporadičnim borbama koje traju uprkos primirju između kurdskih snaga i pro-turskih grupa u tom regionu.

Pre nedelju dana, Sjedinjene Države su objavile povlačenje 1.000 američkih vojnika raspoređenih na severu i istoku Sirije tokom rata. Pet dana ranije počela je turska ofanziva na glavnu kurdsku miliciju „Jedinicu za zaštitu naroda“ (YPG).

To je prvo povlačenje američkih trupa iz oblasti uz granicu Turske na severu Sirije od 7. oktobra kada je to najavio američki predsednik Donalda Tramp. Ta najava je utrla put turskoj ofanzivi koja je u četvrtak zaustavljena uz krhki prekid vatre, proglašen na zahtev Vašingtona. Danas je pod američkim zastavama više od 70 oklopnih vozila s vojnom opremom i u pratnji helikoptera prošlo međunarodnim putem kroz grad Tal Tamr, video je dopisnik AFP-a. Po „Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava“ (OSDH), konvoj se povukao iz baze Sarine kod grada Kobanea i uputio se ka istoku, prenosi N1.

Poslednjih dana, Amerikanci su se povukli iz tri druge baze, uključujući i ključni grad Minbedž i još jedan, kod turske granice. Tako su od danas sve baze u provincijama Raka i Alepo „prazne“, u njima više nema američkog vojnog prisustva, rekao je Abdel Rahman iz OSDH. Sjedinjene Države i dalje drže pozicije u provincijama Deir Ezor i Hasake, rekao je on.

Od pokretanja ofanzive 9. oktobra, turske snage i njihovi sirijski saradnici su osvojili pojas uz granicu od 120 kilometara između Tal Abiada i Ras al-Aina. U ofanzivi je poginulo 114 civila, a pobeglo je 300.000, navodi OSDH. U borbama i bombardovanju je poginulo i 256 pripadnika Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kojima su dominirali Kurdi, a u turskim i proturskim snagama 196 boraca.

Borbe i sporadična pucnjava između zaraćenih frakcija na zapadnom i severozapadnom delu Ras al Aina, traju i danas, navodi isti izvor. Od četvrtka, kurdske snage i Turska razmenjuju optužbe za kršenje sporazuma o primirju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.