Poverenje u Krizni štab sam izgubio već na početku: Dr Miodrag Stojković za novi Nedeljnik

0
Foto: Privatna arhiva

Poverenje u Krizni štab sam izgubio već na početku, tj. u onom trenutku kada su pojedini počeli da se šale na račun virusa i bolesti koju on izaziva. I da je do sada umro jedan jedini čovek, šali i neozbiljnosti mesta nema, ni lekara, političara, komičara, bilo koga, rekao je u velikom intervjuu za Nedeljnik naš priznati naučnik dr Miodrag Stojković.

“Taj jedan je naš sugrađanin, nekome nešto i neko. Ako je naša reakcija pri stvaranju novog života u borbi protiv bele kuge neizmerna radost, onda i ponašanje prema bolesti ili izgubljenom životu treba da bude odgovarajuće, sigurno ne podsmešljivo”, ocenio je on.

Na pitanje da li veruje predsedniku Vučiću kada kaže da se na izborima niko nije zarazio – a ni na utakmicama – Stojković odgovara:

“Kao naučnik verujem u dokaze, činjenice, mogućnosti da ih proverimo, čujemo argumente kao i drugačije stavove. Znači da svako ko to tvrdi mora da iznese čvrste dokaze. Da oni to nisu pokazuje broj novozaraženih slučajeva koji je ponovo u porastu. Ko sme pouzdano da tvrdi da se na derbiju niko nije zarazio a da namerno zaboravi da je u Italiji zaraza eksplodirala – takođe posle fudbalske utakmice? Neko bi zlurado zaključio da je naš fudbal loš i zato virus čeka na drugom mestu. Bolje bi bilo da odgovorni nalažu konkretne mere pridržavajući se jednostavne definicije: ‘najveći rizik su veliki skupovi u kojima pojedinci ne mogu držati odstojanje od najmanje 1,80 m, a učesnici skupova putuju izvan lokalnog područja'”, ispričao je Stojković.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. jula.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci dobijaju dva velika poklona: knjigu – biografiju Stevice Markovića i novi broj Njujork tajmsa na srpskom