Poslanik grupe „Mi snaga naroda“ u Skupštini Srbije Branimir Nestorović je uvredio Rome i Romkinje izjavama na televiziji s nacionalnom frekvencijom, prekršio zakon i dužan je da se javno izvini, mišljenje je Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o pritužbi Inicijative A11, prenosi N1.

Inicijativa A11 je saopštila da je podnela pritužbu pošto je Nestorović 22. februara na televiziji Hepi „uputio diskriminatorne izjave koje se podudaraju sa podjednako zabrinjavajućim stavovima o Romima koje je prethodno izneo u Narodnoj skupštini“.

U emisiji je Nestorović pogrdno upotrebio reč „Cigani“, u skladu sa široko rasprostranjenim stereotipima koji vladaju o pripadnicima romske nacionalne manjine, navodi se u saopštenju nevladine organizacije A11 koja se bavi promocijom, unapređenjem i zaštitom ljudskih prava ranjivih, marginalizovanih i diskriminisanih grupa.

Nestorović je u sali Narodne skupštine predstavnike opozicije takođe nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“, „otvoreno šaljući rasističke i diskriminatorne poruke o Romima i Romkinjama“.

Nestorović je time teško prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Ona je u mišljenju istakla da „javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene reči i treba da imaju pojačanu svest da svojim izjavama ne smeju da podstiču predrasude i stereotipe“.

Poverenica je preporučila Nestoroviću da se pisanim putem javno izvini Romima i Romkinjama čija je prava povredio, a ukoliko to ne učini, biće doneto rešenje o izricanju mere opomene, saopštila je Inicijativa A 11.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.