Poverenica osudila izjavu Zlatibora Lončara o Crnogorcima koji ne znaju srpski

1
Foto: screenshot Youtube/Pink

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao diskriminatornu i uvredljivu izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da “vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru” kao i da u Srbiji na mnogo vodećih mesta ima Crnogoraca “koji ne znaju da pričaju srpski”.

Janković je istakla da je ovakav stav u suprotnosti sa Ustavom i principima ravnopravnosti svih građana i građanki.

Poverenica je ukazala da ovakve izjave mogu uznemiriti građane i da je na nosiocima funkcija velika odgovornost da promovišu toleranciju, razumevanje i ravnopravnost.

“Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina i ovakve izjave štete ugledu države”, zaključila je Brankica Janković.

Ustav Srbije propisuje zabranu diskriminacije, naročito po osnovu nacionalne pripadnosti, a Ustavom je zagarantovana posebna zaštita nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta. Zakon o zabrani diskriminacije propisuje zabranu diskriminacije nacionalnih manjina na osnovu nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, verskih uverenja i jezika.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. O cemu prica ova poverenica? O Ustavu Srbije, a da li je cula za Ustav CG. Neka se malo bavi medjunarodnim pravom, pa neka se onda javi. Gospodin Loncar je bio i su vise blag. Treba sve te “eksperte” vratiti odakle su dosli, pa neka bude “Ja tebi serdare, ti meni vojvodo,…” Bravo za ministra Loncara!!!!

Comments are closed.