Poverenica o fotografijama premijerke i njene partnerke iz Luksemburga: “Neobično je, jer na to nismo navikli. Političari da se više interesuju za teme ljudskih prava”

0
Foto: Xavier Bettel/Twitter

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila u Novom danu TV N1 da su prethodnih godina napravljeni pomaci kad je reč o položaju LGBT populacije, ali da se oni i danas suočavaju sa nasiljem i nerazumevanjem.

Ona je navela da je istraživanje koje su sproveli pretprošle godine pokazalo da je ipak socijalna distanca velika i da se i dalje misli da je to neki identitet koji će proći.

“Kao da kažemo o tome moramo sada da pričamo iz nekih raznih razloga, ali to će da se završi, kao da to nije ljudski identitet koji neće nikad proći i nema potrebe da prestanemo o tome da razgovaramo. Treba da prestanemo da razgovaramo da ćemo jednog dana postati još zrelije i ozbiljnije društvo koje će taj indentit prihvatati kao deo svojih građana. U tom smislu najviše vidim pomak”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, i dalje kod roditelja postoji stid što im je dete gej.

“Vole svoju decu, teško im je da to razumeju”, navodi Janković.

Janković kaže da nam je slika koja je stigla iz Luksemburga – premijer te zemlja i predsednica Vlade Srbije sa svojim partnerima –  neobična jer na to nismo navikli.

Poverenica je ocenila da bi svi političari trebalo da se više interesuju za teme ljudskih prava.

“Vrlo su važne teme, a u priličnoj meri su zapostavljene”, smatra Janković.