Poverenica za zaštitu jednakosti i ravnopravnosti Brankica Janković rekla je u izjavi za dnevni list Danas rekla je da ne nalazi konkretne razloge za prijavu koje je Ministarstvo kulture i informisanja podnelo protiv Nedeljnika i ocenila da je Nedeljnik poznat po profesionalnoj etici.

„Sud će, naravno, odlučivati u postupku, ali u ovom slučaju mi kao institucija nismo videli povredu na koju Ministarstvo ukazuje. Takođe, radi se o mediju koji je poznat po profesionalnoj etici i kontinuiranom ukazivanju na vršnjačko nasilje u probleme maloletnika. U nekim medijima je bilo suviše diskutabilnih sadržaja koji su trebali, a nisu procesuirani, tako da ne vidimo uvek jednak tretman medija“, rekla je Brankica Janković nakon što je Nedeljniku prošle srede stigao Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Ministarstva kulture i informisanja u kojem se traži da se glavni urednik Veljko Lalić „oglasi krivim“ zato što je „učinio prepoznatljivim dete u tekstu o vršnjačkom nasilju“.

Tekst je objavljen pre više od dva meseca, odnosno 21. novembra 2019. godine, pod naslovom „Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo’, moja Lena je ostala invalid posle tuče u školi“. Tekst predstavlja potresnu ispovest Milice Sretenović, majke male Lene, koja je u oktobru 2018. doživela moždani udar posle jakog udarca u glavu njenog vršnjaka, a na šta nisu reagovali ni škola, ni ministarstvo, niti bilo ko.

Preko majke Alekse Jankovića, koji je zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo, Milica je stupila u kontakt sa Nedeljnikom, odnosno novinarkom i urednicom Anom Mitić koja se ovom temom bavi više od deset godina. U tekstu nije otkriven identitet devojčice (jer se ne preziva kao majka), niti deteta. Ministarstvo kulture i informisanja prethodno je pokrenulo i postupak protiv nedeljnika Vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.