Istraga potvrdila: “Papa Benedikt XVI znao je da sveštenici zlostavljaju decu dok je bio nadbiskup u Minhenu”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Papa Benedikt XVI znao je za sveštenike koji su zlostavljali decu, ali nije reagovao kada je bio nadbiskup u Minhenu od 1977. do 1981. godine, utvrdila je istraga u četvrtak, odbacujući Benediktovo dugogodišnje poricanje, prenosi CNN.

„On je obavešten o činjenicama“, rekao je advokat Martin Puš. Istragu je “naručila” sama crkva.

„Verujemo da on može biti optužen za nedolično ponašanje u četiri slučaja“, rekao je Puš. „Dva od ovih slučajeva se tiču zloupotreba počinjenih tokom njegovog mandata i sankcionisani su od strane države. U oba slučaja, počinioci su ostali aktivni u pastirskom staranju.”

Benedikt nastavlja da negira optužbe, saopštila je advokatska kancelarija u četvrtak.

On je više puta odbacio tvrdnje da je svesno prikrivao zlostavljanje, uključujući i njegovo obraćanje iz 2013. kada je napisao: „O tome mogu da govorim samo sa dobokom konsternacijom. Nikada nisam pokušao da prikrijem ove stvari.“

„Tokom njegovog vremena na funkciji dešavali su se slučajevi zlostavljanja“, rekao je Puš, misleći na Benedikta. „U tim slučajevima ti sveštenici su nastavili sa radom bez sankcija. Crkva ništa nije uradila.
On tvrdi da nije znao za određene činjenice, iako mi smatramo da to nije tako, prema onome što smo otkrili“, rekao je Puš.

Benedikt, koji sada ima 94 godine, postao je prvi papa u vekovima koji je podneo ostavku i to 2013. godine. Njegov mandat je bio u senci globalnog skandala seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi i otkrića istražitelja – koji ga sada direktno svrstavaju u grupu odgovornu za neuspeh da se takvo ponašanje sveštenstva spreči.

Advokat Ulrih Vasl predstavio je kopiju zapisnika sa sastanka minhenskih crkvenih vođa 15. januara 1980. godine, kada je doneta odluka da se pokrene postupak protiv nasilnika koji se u izveštaju naziva „sveštenik Ks“.

Vastl je rekao da je “iznenađen” što je Benedikt negirao da je bio na sastanku, uprkos zapisniku koji pokazuje da jeste.

„Ovo je nešto što je zapisano“, rekao je Vastl, kasnije odbacivši Benediktov demanti kao „teško verodostojan“.