Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Kadrija Veseljija je potvrđena je, saopštila je njegova stranka na konferenciji za štampu, prenosi Koha.

Kako je saopštila kancelarija Specijalozovanog tužioca u aprilu, Veselji „i drugi“ čine deo optužnice na kojoj je i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optu-nice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Veselji je saopštio da je obavešten o potvrđivanju optužnice i da se sprema da dobrovoljno otputuje u Hag.

„Juče popodne su me iz Tužilastva specijalizovanih veća obavestili da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom zelim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode“, rekao je on.

Naveo je da ima puno poverenje u objektivnost i nepristrasnost sudija i pozvao je sve da uvek ukažu poštovanje pravosudnim vlastima“.

„Ovaj proces ima za cilj postizanje istine. Nema razloga da se probojavamo istine. Ne bi trebalo pokusavati podrivati rad tribunala, niti na bilo koji nacin ometati ovaj proces. Sudu mora biti dozvoljeno da izvrsava svoj vazan zadatak koji mu je poveren“, istakao je Veselji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Komentar(1)

  1. Bobby
    5. новембар 2020. 12:39

    "Nema razloga da se probojavamo istine." А. Весељи ! А ви се све време борите против истине, да живите у Србији, па вам је био потребан тероризам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.