Potrošnja kao glavni pokretač kineske ekonomije u 2021. godini

0
Foto: CRI

Potrošnja građana mogla bi biti glavni pokretač kineske ekonomije 2021. godine ukoliko bude došlo do trošenja sredstava ušteđenih iz predostrožnosti i potpunog oporavka tržišta rada, rezultati su istraživanja Investicione banke Morgan Stenli.

Ta banka je prognozirala da će stvarni godišnji rast potrošnje u Kini skočiti na 12,4 odsto u 2021. godini i da će imati veću ulogu u pokretanju rasta od izvoza i ulaganja u infrastrukturu.

„Očekujemo da će 2021. godine doći do delimičnog oslobađanja uštede, jer se poverenje potrošača verovatno povećava zahvaljujući širem oporavku na tržištu rada i stabilnijoj situaciji sa kovidom-19 u zemlji“, naveo je glavni kineski ekonomista te banke Robin Sing u koautorskom izveštaju.

Prihodi kineskih domaćinstava i nivo štednje porasli su ove godine jer je brži oporavak u proizvodnji i građevinarstvu delimično ublažio pritisak na tržištu rada u uslužnim sektorima zasnovanim na kontaktima, stoji u izveštaju Morgan Stenlija.

Zvanični podaci pokazuju da je raspoloživi dohodak po glavi stanovnika u trećem kvartalu nominalno porastao za 3,9 odsto na godišnjem nivou. Stopa nezaposlenosti prema anketama u urbanim sredinama poboljšala se u oktobru na 5,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže nego u septembru.

U međuvremenu, očekuje se da se oporavak tržišta rada sledeće godine proširi na segmente usluga zasnovanih na kontaktima, što će takođe povećati potrošnju, navodi Sing.

Iako je oporavak potrošnje bio asimetričan u 2020. godini, jer se primera radi potrošnja u segmentima poput automobilske industrije i industrije mobilnih telefona znatno popravila, dok je ona u industriji zabave, putovanjima i medicinskim uslugama ostala niža nego pre kovida-19, Sing je predvideo da će i ti sektori koji zaostaju dostići pređašnji nivo u 2021. godini, s obzirom na uspešnu borbu s kovidom-19 u zemlji i najave da će vakcina protiv koronavirusa uskoro biti dostupna.