Merima Isaković je bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvezda Jugoslavije. Bila je „Jovana Lukina“. Imala bi još više zapaženih uloga da sa 21 godinom nije doživela tešku saobraćajnu nesreću. Posle završenih doktorskih studija iz psihologije i magistarskih studija iz kliničke psihologije, sada živi i radi u Australiji, blizu Brizbejna, kao klinički psiholog i klinički neuropsiholog. Fokusirana je na oblast traume, pomaže onima koji su je preživeli da povrate osećaj samopoštovanja, volje i sposobnosti za život dostojan življenja.

Čuvena glumica, a danas uspešni psiholog prvi put posle 43 godine odlučila je da otvori dušu u tekstu za novi Nedeljnik.

Ovo su kratki izvodi iz njenog svedočanstva o užasnom iskustvu koje je doživela kao studentkinja glume.

***

Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978.

Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu.

Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti.

Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica.

Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas.

Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži.

Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše…

***

Osećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita.

Nasilnik koji je zamalo uspeo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta.

***

„Opraštam ti“, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. „Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.“

Ja sam svoju reč održala.

Branislav Lečić izgleda nije.

Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja…

Potresna ispovest Merime Isaković, kao i cela njena životna priča i anegdote o prijateljstvu sa Žarkom Lauševićem, Radetom Šerbedžijom, Draganom Nikolićem i njenim prijateljima sa klase na FDU – među kojima su i Mirjana Karanović i Ljiljana Blagojević – objavljeni su u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka, 8. aprila.

Digitalno izdanje dostupno je na Nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-482-od-2-aprila/
Naslovna strana novog Nedeljnika od 8. aprila

Komentara

 1. Jole
  8. април 2021. 07:02

  Mnogo je lakše postati dobar glumac nego dobar čovek. Ovaj lik nikada nije prestao da glumi. I kad nije na pozornici čini sve kako bi pokazao koliko je dobar glumac. Jedino je u tome uspešan. Baraba. Džukac. Bahati primitivac. Odvratan je,bezgranično.

 2. miljko
  8. април 2021. 11:42

  Колико их још има? Сачувај нас Боже од такозваних глумачких, политичких, екстрадих и макојих још елита који умисле да су фаце и да им ико ништа не може!

 3. Srba
  8. април 2021. 14:23

  Nadam se da će još ovoga isplivati i motivisati preplašene sekretrice moćnika da iznesu svoja iskustva. Pored Jutke i Leke, ima još milion gnjilih manijaka i onih koji se tako ne osećaju, a tretiraju žene kao objekte. Balkan je poznat po šovinizmu, vreme je da se ta moda okonča.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.