“Potres se nastavlja”: Zašto naslednica Angele Merkel to više nije i šta se dešava u CDU

0
Foto: Beta - AP Photo/Markus Schreiber

Anegret Kramp-Karenbauer (AKK) najavila je da će na leto pokrenuti izbor kandidata stranke za mesto kancelara na izborima sledeće godine, pa tek onda napustiti dužnost predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU), prenosi Dojče vele.

Tu odluku je u ponedeljak rano saopštila iznenađenim članovima Predsedništva CDU, saznaje se iz krugova učesnika sastanka. Ona je istakla da osoba na čelu stranke treba istovremeno da bude kandidat za kancelara.

Iznenadnu odluku je AKK donela zbog krize izazvane izborom liberala Tomasa Kemeriha za premijera savezne pokrajine Tiringije – uz podršku Liberala, Demohrišćana, ali i desničarske Alternative za Nemačku (AfD). To je izazvalo zgražavanje u Nemačkoj pa je Kemerih samo dan kasnije najavio ostavku.

No mnogi demohrišćani – recimo odbor u Tiringiji – ne dele mišljenje šefice stranke o strogom distanciranju od AfD i ne žele da isključe mogućnost saradnje. Budući da očito ne uspeva da disciplinuje stranku, odlučila se na odlazak sa vrha.  

AKK je, kako se saznaje, rekla da „delovi stranke“ imaju „nejasan odnos“ prema AfD i Levici dok ona sama odbacuje ikakav vid saradnje sa te dve stranke.

Šok levice i oduševljenje desnice

Kao prvi član vlade reagovao je državni sekretar za Evropu Mihael Rot. „Potres se nastavlja“, napisao je ovaj socijaldemokrata na Tviteru. I dodao da je nakon povlačenja Kramp-Karenbauer još neizvesnije da li će „pristojne demokrate ostati jedinstvene, bez obzira na stranačku pripadnost, u borbi za demokratiju i protiv nacionalizma“.

Predsednica Levica Katja Kiping izrazila je bojazan da će CDU nakon povlačenja AKK skrenuti udesno: „Njena zasluga je bila održavanje ograničavanja Unije prema desnici.“

Vest o povlačenju Kramp-Karenbauer obradovala je AfD. Aleksander Gauland, predsednik poslaničkog kluba te stranke, pozdravio je njenu odluku i izjavio da sada vidi šansu za približavanje CDU i AfD.

„Potpuno je besmisleno i nerealno trajno odbijati saradnju s AfD“, rekao je Gauland.

Saopšteno je da je kancelarka Angela Merkel zahvalila AKK na angažmanu i istakla da će je zadržati na dužnosti ministarke odbrane. AKK je posle velike unutarstranačke borbe sa desnim krilom u decembru 2018. postala šefica CDU. U julu prošle godine je imenovana za ministarku odbrane.