Potraga za nestalima u ruševinama i dalje traje: Zemljotres u Turskoj odneo najmanje 35 života

0
Foto: Beta (Can Celik/DHA via AP)

U zemljotresu koji je u petak uveče pogodio istočnu Tursku, stradalo je 35 osoba dok je oko 1.600 povređeno, saopštile su turske vlasti novi bilans žrtava.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da je oko 100 osoba i dalje hospitalizovano, među kojima je trinaest u teškom stanju.

Spasilačke ekipe uspele su da pronađu 45 osoba koje su preživele ispod ruševina. Međutim, spasioci imaju sve manje nade da pronađu preživele posle više od 36 sati od zemljotresa, a pogotovo što se uveče temperatura spušta na minus deset stepeni Celzijusa.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihetrovoj skali pogodio je u petak u 20.55 po lokalnom vremenu istočni deo Turske a potom su usledila dva manja potresa magnitude 5,4 i 5,1. Potres se dogodio na dubini od 6,7 kilometara u blizini grada Sivridže u istočnoj provinciji Elazig.

Turska se nalazi na trusnom tlu i tu zemlju često pogađaju zemljotresi. U zemljotresu magnitude 7,4 koji je 1999. godine pogodio Tursku, stradalo je 17.000 ljudi, od kojih oko 1.000 u Istanbulu.

(Beta-AFP)