Potpuno vakcinisani protiv koronavirusa čine samo 1,2 odsto smrtnih slučajeva od kovida u Engleskoj

0

Osobe koje su potpuno vakcinisane protiv koronavirusa činile su samo 1,2 odsto svih smrtnih slučajeva od kovid-19 u Engleskoj u prvih sedam meeseci 2021. godine, prenosi Gardijan.

Brojke, koje je objavio Zavod za nacionalnu statistiku (ONS), iskorišćene su kao dokaz uspeha programa vakcinacije na Ostrvu. Statistika prikazuje ukupno 51.281 smrtni slučaj od koronavirusa u Engleskoj, u periodu od 2. januara do 2. jula 2021, od čega 38.964 smrtnih slučajeva čine nevakcinisani.

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom, 458 (oko 0,9 odsto) je preminulo najmanje tri nedelje nakon primanja druge doze vakcine. Takođe, bilo je samo 256 smrtnih slučajeva (0,5 odsto ) kod osoba koje su bile potpuno vakcinisane i imale prvi pozitivan PCR test najmanje 14 dana nakon dobijanja druge doze vakcine.

Nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna protiv kovid-19, a zdravstvene vlasti su jasno stavile do znanja da se mogu očekivati i smrtni slučajevi kod vakcinisanih i potpuno vakcinisanih pojedinaca. Međutim, sve zdravstvene institucije u Velikoj Britaniji procenile su da je efikasnost dve doze neke od dostupnih vakcina u sprečavanju od razvoja teške kliničke slike i prijema u bolnicu – čak i u slučaju delta soja virusa koj je sada dominantan u Velikoj Britaniji – bila oko 94 odsto.

Međutim, novi statistički podaci ukazaju i na to kako je rizik od smrti od kovid-19 konzistentno niži za one ososbe koje su primile dve doze vakcine protiv koronavirusa, u odnosu na građane koji su primili jednu dozu ili nisu vakcinisani.

Detaljna analiza podataka bila je dostupna za 252 od 256 slučajeva koji su preminuli nakon što su primili obe doze i koji su prvi put bili pozitivni najmanje dve nedelje nakon primanja druge doze. Od toga, u 61,1 odsto slučajeva u pitanju su bili muškarci, što je za skoro devet odsto više u odnosu na ostale smrtne slučajeve od kovid-19 (52,2 odsto) i stopu smrtnosti koja nije povezana s koronavirusom (48,5 odsto).

Statistika zdravstvenih institucija Engleske prikazuje da se nešto više od tri četvrtine ovih smrtnih slučajeva (76,6 odsto) dogodilo kod onih pacijenata koji su, kako prenosi Gardijan, imali veći rizik od smrti i razvoja teške kliničke slike, što je nešto veći procenat u odnosu na ostale smrtne slučajeve od kovid-19 (74,5 odsto) i stopu smrtnosti koja nije povezana s koronavirusom (69,7 odsto).

Stručnjaci su naglasili važnost konteksta. Podaci u analizi pokrivaju periode kada je sedmodnevni prosečni dnevni broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji varirao između šest i više od 1.200 dnevno.

Dr Dankan Robertson, analitičar podataka koji se fokusira na modeliranje i analizu boelsti kovid-19, rekao je da po definiciji – kako se povećava procenat vakcinisanih ljudi, tako je manje onih koji ostaju u kategoriji nevakcinisanih. U krajnjem slučaju, dodaje, ako bi svi bili vakcinisani protiv koronavirusa, bilo bi 100 odsto smrtnih slučajeva iz kategorije vakcinisanih protiv kovida, baš kao što je pre pronalaska vakcine bilo nula preminulih iz kategorije vakcinisanih.

“Ono što je jasno iz ovih podataka je da se jasno ukazuje na značaj potpune vakcinacije – potpuna vakcinacija nudi veoma visoku – ali ne i potpunu zaštitu od smrti”, rekao je dr Robertson.