“Potpuno vakcinisani građni mogu da se okupljaju bez zaštitnih maski, ali preporuka da to ne rade ostaje…”: Nove smernice američkih zdravstvenih vlasti

0

Oni koji su primili obe doze neke od dostupnih vakcina protiv kovid-19 , mogu da se okupljaju u zatvorenom prostoru s drugim ljudima koji su takođe kompletno završili proces imunizacije bez nošenja zaštitnih maski i fizičke distance, piše u novim smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi Asošijted pres.

U preporukama se takođe ističe da oni koji su potpuno vakcinisani mogu slobodno da se druže sa drugim ljudima koji imaju mali rizik od težeg oblika kovid-19. Ujedno, stariji od 65 godini koji su završili postupak vakcinacije slobodno mogu da budu u istim prostorijama s zdravom decom i unucima.

Novi vodič američkih zdravstvenih vlasti dizajniran je tako da odgovori na dileme i brojna pitanja odraslih koji su primili vakcinu i sada žele da znaju da li im ta činjenica omogućava slobodnije kretanje, uključujući posete članovima porodice, putovanja ili druge aktivnosti koje – od kako je proglašena pandemija koronavirusa – nisu dozvoljene ili je preporučeno da se izbegavaju.

„Znamo da ljudi žele da se vakcinišu kako bi mogli da se vrate stvarima u kojima uživaju sa ljudima koje vole“, rekla je direktorka CDC-a dr Rošel Valenski.

Ipak, CDC i dalje preporučuje da i potpuno vakcinisane osobe nastave da nose zaštitne maske, izbegavaju velika okupljanja i fizički se distanciraju od drugih kada god je moguće.

CDC je takođe savetovao vakcinisane da se svakako testiraju ako razviju simptome koji bi mogli biti povezani sa koronom.

Zvaničnici kažu da se osoba smatra potpuno vakcinisanom dve nedelje nakon primanja poslednje potrebne doze vakcine. Oko trideset miliona Amerikanaca – ili devet odsto američke populacije – do sada je u potpunosti vakcinisano vakcinama protiv kovid-19 koje je odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA).