Tog dana, na svim naslovnim stranama srpskih medija bile su strepnje – ponegde, bogme, i nadanja – da će doći do otvorenog sukoba Prištine i Beograda, nakon nove odluke kabineta Aljbina Kurtija o tablicama i slobodnom kretanju.

Nekako se, kaže Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana, pogodi da se tenzije podignu svaki put kada on dođe.

Kažemo mu, nakon intervjua – dok smo pričali, valjda da potcrta da će ovo da bude drugačiji razgovor za medije, skinuo je sako, a onda ga obukao za poziranje – da su jun i jul rezervisani za tenzije na jugu, ali da u avgustu može da bude miran, jer su tada na talonu srpsko-hrvatski odnosi i neodnosi.

„Moramo uvek da gledamo širu sliku“, rekao je na početku i na kraju, ne dozvolivši da još jedno prepucavanje Beograda i Prištine – mahom preko leđa običnih građana – bude u prvom planu. Ne samo intervjua već i njegove posete. Podsetio je na usvajanje mape puta za implementaciju sporazuma o energetici.

„Ubeđen sam da nije u interesu ni jedne ni druge strane da taj ugovor bude talac današnje situacije“, dodao je.

Miroslav Lajčak, bivši ambasador Slovačke u Beogradu, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, bivši šef slovačke diplomatije, bivši predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iskusni diplomata, dakle, za Nedeljnik je zato – naravno, na tečnom srpskom – govorio o evropskoj perspektivi ovih prostora, ali i o svojim ambasadorskim danima u Beogradu…

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. jula

Digitalno izdanje i pretplata na Nstore.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.