Potpredsednik vlade CG: Ponuda koju je SPC odbila “krajnja linija kompromisa, pa i preko te linije”

0
Foto: Profimedia

C i vodja Ekspertskog tima za pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) Zoran Pažin izjavio je danas da je njihova ponuda koju je SPC odbila “krajnja linija kompromisa, pa i preko te linije”.

Pregovori ekspertskih timova vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti završeni su  bez dogovora jer Mitropolija juče nije prihvatila zahtev da se registruje u Crnoj Gori.

Kako je navedeno vlada je samo tražila da se SPC registruje u Crnoj Gori a iz Mitropolije je potvrdjeno da za njih to nije bilo prihavtljivo.

“I pored očekivanja vlade ekspertski dijalog sa SPC nije dao rezultat, iako je vlada iskazala i stpljenje i kompetentnost da iznosi sopstvene argumente ali i da iskaže ne samo razumevanje, nego i spremnost da prihvati stavove protivne strane koji vode sporazumu i prevazilaženju razlika u društvenom biću Crne Gore posebno medju gradjanima pravoslavne veroispovesti”,  rekao je Pažin na današnjoj konferenciji za medije. 

Govoreći o tome šta je pozadina litija i ostalih aktivnosti SPC, Pažin je rekao da nije njegovo da procenjuje šta je politički cilj SPC.

“Uvek se odnosim sa poštovanjem prema svakoj verskoj zajednici i SPC, iako prethodne aktivnosti upućuju da njihovo političko pozicioniranje na javnoj sceni može da znači izraz potrebe da tako osnaže svoju argumentaciju u dijalogu sa vladom ili da potpomogne neku političku alternativu vladi, jer je to pogrešan pristup pošto će DPS dominantno činiti vladu i nakon ovih izbora “, rekao je Pažin..

Dodao je da ne prihvata stav da je ovo dijalog mesec dana pred izbore, jer je, kako je rekao, i pre toga nudio dijalog.

“U više navrata smo nudili dijalog i rešenja i ovo je samo nastavak pokušaja da se dodje do dogovora sa SPC što bi bilo na dobrobit svih gradjana”,  dodao je Pažin.

Premijer Duško Marković je rekao da je vlada bila spremna na brojne ustupke – prihavtili su jedan od ključnih zahteva Mitropolije – da se vlasništvo nad imovinom ne utvrdjuje u upravnom već u redovnom sudskom postupku, kao i da SPC nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro.

(Beta)