Potpisan protokol o razumevanju i saradnji između Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i srpskog Kulturnog društva „Mihajlo Pupin“ iz Ljubljane

    0

    Protokol o razumevanju i saradnji između Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Kulturnog društva „Mihajlo Pupin“ iz Slovenije potpisan je 12. juna u Ljubljani. Potpisivanje ovog dokumenta obavljeno je u prostorijama renovirane biblioteke koja je sedište srpskog Kulturnog društva „Mihajlo Pupin“, i koja je od velikog značaja za očuvanje srpske kulture u Sloveniji.

    Ovom događaju prethodilo je otvaranje izložbe „Znameniti Slovenci u Srbiji – Znameniti Srbi u Sloveniji“, koja je postavljena na prostoru ispred Crkve Ćirila i Metodija u Ljubljani. Izložba je zajednički projekat Nacionalnog saveta iz Beograda i KD Mihajlo Pupin iz Ljubljane koja pokazuje koliko su najznačaniji Slovenci koji su živeli u Srbiji doprineli razvoju Srbije, kao i ko su najznačajniji Srbi koji su ostavili dubok trag u Sloveniji u različitim oblastima. Na otvaranju izložbe ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji gđa Zorana Vlatković pozdravila je prisutne i poželela uspešnu buduću saradnju i naglasila da ovaj događaj sve nas podseća na to koliko su veze između naša dva naroda duboke i trajne.

    Ovom kulturnom događaju, koji je značajan za obe manjine, prisustvovali su Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta i Dino Dolničar, predsednik odbora NS za informisanje. Ispred KD „Mihajlo Pupin“ prisutni su bili Divna Obrenović, predsednica i Marko Sladojević, kao i mnogobrojni članovi društva. Posle Ljubljane, izložba će se održati u još nekoliko gradova u Sloveniji.

    Na inicijativu KC „Mihajlo Pupin“ predloženo je da se 12.6. poglasi za dan prijateljstva između srpskog i slovenačkog naroda i u tom smislu je upućen predlog predsednicima Republike Slovenije Borisu Pahoru i Republike Srbije Aleksandru Vučiću.