Da bi košarkaš u istoriju bio upisan „masnim slovima“ mora da bude uspešan, pobednik, okružen pobednicima, mora da ima talenat koji ga izdvaja od drugih i svoj „trademark“, potez po kom ga prepoznaju.

Nikola Jokić je sjajan dodavač, uspešan košarkaš čiji tim pomera granice sportskih rezultata i preokreta, a ima i „svoj potez“ koji će u narednim godinama kopirati klinci od Sombora do Kolorada.

Šta je tačno „Sombor šafl“?

Sve izgleda potpuno mirno i neko bi neupućen mogao da pomisli da je Jokić držeći loptu odlutao u mislima da svojih konja, do ravnice i rezanaca sa makom. A onda kao da se prene iz duboke zamišljenosti, centar Denvera brzo spusti loptu na parket, napravi dva mini-koraka udesno i sa desne noge se odrazi – ako to može da se nazove odrazom – kako bi šutnuo preko svog čuvara. Taj je somborski ringišpil, za koji svi znaju kako izgleda a retko ko uspe da ga izbegne, sve što ostane zanesenjaku u dresu sa brojem 15 od one čežnje za mirom. Neko taj potez opisuje kao „pokušaj debelog dečaka da imitira Dirka Novickog“, drugi ga vide kao odraz Jokićeve lucidnosti, a mnogi čuvari, uključujući i Pola Džordža, ne uspeju ni da ga vide. Svakako postoji mnogo pragmatičnijih načina da se reše određene situacije u napadu, naročito u igri jedan na jedan, ali Jokić je nosilac ordena časti košarkaškog larpurlartizma. Umetnost radi umetnosti, da bude lepo, a ako je i korisno, onda svima dobro.

Ili po koracima:

1. Jokić zamišljen drži loptu i praveći se da je odlutao posmatra kretnje igrača na terenu

2. Iznenada spušta loptu na parket i ostavlja protivnika u dilemi da li kreće na ulaz ili ostaje u mestu

3. Prva dva sitna koraka udesno i podiže loptu na čelo

4. Skače sa desne (kontra) noge i šutira sa ogromnim lukom

Pauk u mrežici više ne stanuje…

Veliku priču o tome kako je Jokić najzad postao naš, iako nikada i nije bilo drugačije, čitajte u novom broju Nedeljnika koji će biti na kioscima od četvrtka, 24. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.