Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister najavio je na sastanku sa narodnim poslanicima da će u Srbiju doći Eduard Kukan i Knut Flekenštajn da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama i vide kako Evropska unija može da pomogne u poboljšanju rada Parlamenta, preneo je N1.

„Ovde sam sedeo nebrojeno puta. Svaki put kažem da je Srbija divna zemlja, jedna zemlja, jedan narod, jedan parlament, ali mnogo različitih mišljenja“, objasnio je Mekalister. On je ocenio da je istina „negde na sredini“.

Mekalister je izrazio podršku okruglim stolovima o izborima, uprkos tome što se i tu mišljenja vlasti i opozicije razlikuju i poručio da parlament ima esencijalnu ulogu u demokratiji.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić na početku sastanka je zahvalio na podršci Mekalisteru na evropskom putu Srbije i istakao da je Srbija posvećena reformama.

On je pozvao EU da bude otvorenija prema poglavljima u pristupnim pregovorima i da zauzme jasan stav u razgovorima Beograda i Prištine.

Govoreći o dijalogu, Orlić je rekao da vlast sa pažnjom u njemu učestvuje i da želi da se čuju svi predlozi.

Poslanik SPS Đorđe Milićević kazao je da bi bilo bolje da se o izborima razgovara u parlamentu, ali da je dobro i da se van te institucije odvija dijalog.

Funkcionerka Nardone stranke Sandra Rašković Ivić izjavila je na sastanku s Mekalisterom, da Skupština ne funkcioniše, da su mediji blokirani, a „tabloidizacija društva maksimalna“.

„Funkcionerska kampanja grmi sa svih strana“, a situacija po pitanju vladavine prava i medija daleko je „od meda i mleka“, ukazala je Rašković Ivić na sastanku.

Dijalogom o izborima ipak je došlo do nekakvog pomaka, istakla je ona i predočila da je opozicija svesna da su izbori demokratsko pravo i dužnost, ali da bi izlazak na izbore u ovim uslovima bio kao trkati se vezanih ruku i nogu.

„Teško mi je da bojkotujem, kada sam veći deo života provela u komunizmu, gde se nije glasalo ni o čemu“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je podsetila da je Vinston Čerčil, kada je reč o komunizmu, svom kolegi rekao da neće on živeti u Jugoslaviji i poručila Mekalisteru: „Vi nećete živeti ovde, zato nemojte pomagati autokratski režim“.

Prema njenom stavu, cilj je i da se deligitimizuje ono što su Aleksandar Vučić i SNS rešeni da urade po pitanju Kosova i Metohije.

Predstavnik Narodne stranke Miroslav Aleksić je upozorio da vladajuća stranka cele godine zloupotrebljava medije, napominjući da su mediji ključni za normalan politički ambijent.

Aleksić je rekao da je stanje vanredno i da je nemoguće uspostaviti dijalog, pošto su satanizovani oni koji govore kritički, institucije ne rade svoj posao, dok su građani na ulici.

Bojkot nije cilj, već sredstvo, poručio je Aleksić i ocenio da nema vremena da se do izbora bilo šta promeni i da su izbori lažni.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić predviđa da se izveštaj Evropske komisije neće razlikovati od onog za 2018. godinu, kao i da se pasusi o političkim kriterijumima neće promeniti, što je loše za Srbiju.

Kada bi Skupština bila mesto za dijalog, on se ne bi vodio vaninstitucionalno, naglasila je Čomić.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Nenad Milić rekao je da je ta stranka za EU i NATO bez „ali“.

On smatra da je Skupština pozorište za javnost, a da dijalog o izborima „nema svrhe“.

Poslanica SVM Elvira Kovač rekla je da su i oni evroatlantska stranka, da je ulazak u EU značajan za sve manjine i mađarsku nacionalnu manjinu, i najavila da će SVM ići na izbore.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da ta stranka još nije odlučila da li će ići na izbore, ali da se čini da će izaći.

Ona je dodala da je svaki vid dijaloga prihvatljiv.

Macura je dodala da su u Srbiji podeljeni na one koji su za vlast i one koji su naklonjeni opoziciji, ali da su u medijskom pogledu od opozicije gore tretirane nove političke grupacije.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da za njega bojkot opozicije nema nikakvog smisla.

On je dodao da opozicija misli da su slobodni mediji samo opozicioni mediji, a da opozicija nema pravo da govori o nacionalnim frekvencijama, jer su one dodeljene u vreme kada su bili na vlasti.

Sastanak sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sastao se sa Mekalisterom i, između ostalog, razgovarao i o predstojećim izborima u Srbiji.

Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa, kao i preporuka u oblasti vladavine prava.

„Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja“, rekao je predsednik Vučić, a saopšteno je iz Predsedništva.

Mekalister je u razgovoru s predsednikom Srbije pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju srpskog parlamenta i naveo da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

U saopštenju se dodaje da su Vučić i Mekalister konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, a da je napredak u sferi ekonomije najjasniji.

Sastanak sa Joksimovićevom

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je sa Dejvidom Mekalisterom razgovarala o evrointegracijama Srbije, reformama, situaciji u EU i regionu i drugim temama, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mekalister je tokom razgovora rekao da Srbija ima ugled kao faktor stabilnosti u regionu, da je konstruktivan partner EU i da je pokazala da joj je mesto u EU. Ipak, kako je naveo, iako se vide pozitivni efekti reformi, neophodno je učiniti više u oblasti vladavine prava.

On je naveo da očekuje da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.