“Postupajte kako struka kaže, od početka pričamo da je ovo dugotrajna borba…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se od ranije govorilo o tome da će tokom jeseni i zime biti mnogo problema sa koronavirusom i da se Srbija zbog toga pripremila za zimski period tako što je ojačala svoje kapacitete.

On je za TV Pink rekao da od marta Krizni štab postupa u skladu sa aktivnom epidemiološkom situacijom, ali se priprema i za moguće teže scenarije koji mogu da dođu.

“Od početka smo pričali da će ovo biti dugotrajna borba, da neće biti nimalo lako ni za koga u svetu, pa ni za nas”, rekao je Gojković, prenosi N1.

On je naglasio da je kompletna beogradska Arena pretvorena u kovid bolnicu i da se na tome radilo tri, četiri meseca.

“Pripremano je maksimalno povećanje kapaciteta i opreme. Tokom prethodnih meseci smo puno naučili”, rekao je Gojković.

On je naveo da je u ovom trenutku stanje u Vojvodini stabilno, ali nesigurno zbog pojave virusa u svim vojvođanskim upravnim okruzima.

“Brojke novozaraženih na dnevnom nivou su mnogo manje nego u centralnoj Srbiji, pogotovo u Beogradu”, naveo je Gojković i dodao da je ponosan na sve građane Vojvodine.

Gojković je rekao da građani treba da shvate u kakvoj se situaciji nalazi naše okruženje, a u kakvoj mi.

“Nema razloga za paniku i strah, ali moramo biti izuzetno oprezni i postupati po onom što kaže struka i nauka”, istakao je Gojković.

Prema poslednjim podacima koje je Institut za javno zdravlje objavio 14. oktobra, u Novom Sadu su 72 osobe zaražene virusom korona, dok je ukupan broj obolelih u pokrajini 201.