“Postoje elementi krivičnog dela za koje bi mogao da se tereti onaj ko je naredio povlačenje policije”: Ko će da odgovara zbog Šapca? Čitajte u Nedeljniku

0
BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS

Povlačenje policije zapravo predstavlja drugo suspendovanje pravne države za vreme vlasti Aleksandra Vučića. Prvo je to bilo u Savamali, u aprilu 2016. godine, u noći parlamentarnih izbora. I tada se policija povukla, nije odgovarala na pozive građana, a umesto njih, u Hercegovačku ulicu u Beogradu, došli su maskirani batinaši i za njima bageri koji su rušili kuće.

Prošlog puta je sve zataškano, jedan čovek iz nižeg ešalona komandnog kadra policije je odgovarao, dok dalja odgovornost nije pronađena, čak ni kod onih koje je tadašnji premijer Vučić nazvao “kompletnim idiotima”. Sve se završilo na opštoj oceni da je reč o ozbiljnoj sramoti.

Ovog puta, kažu sagovornici Nedeljnika, inače poznavaoci pravnog sistema i policijskih procedura, postoje elementi krivičnog dela za koje bi mogao da se tereti onaj ko je naredio povlačenje policije.

Za početak, kaže jedan od sagovornika, odgovornost bi mogla lako da se utvrdi ako je sve išlo preko radio-veza u MUP-u koje se snimaju. Tako može da se sazna ko je izdao neposredno naređenje, a taj starešina mogao bi onda da kaže ko je njemu to naredio. I tako sve dalje.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 2. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs