Postkovid sindrom kod dece: “Dolazili su sa teškom zapljenskom reakcijom, ozbiljnim promenama na plućima…”

0
Profimedia

“Od početka epidemije koronavirusa u KBC Dragiša Mišović lečeno je oko 600 dece od kovid-19”, rekla je načelnica Dečje bolnice u KBC “Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić načelnica Dečje bolnice u Mišoviću i dodaje da je oko desetoro dece imalo postkovid sindrom.

Ona je za TV Pink navela da su kod njih lečena deca sa poskovid multisistemskim zapaljenskim sindromom, koja prethodno nisu znala da su zaražena ili su imali blagu kliničku sliku, prenosi portal Nova.rs.

“Kada smo toj deci uradili serologiju videlo se da imaju antitela, što znači da su imali kovid- 19. Ta deca su dolazila sa teškim zapaljenskim sindromom, sa labaratorijskim analizama koje su slične takozvanoj citokinskoj oluji, sa ozbiljnim promenama na skeneru i rentgenu pluća”, pojasnila je ona.

Napominje da su to bila uglavnom deca srednjoškolskog uzrasta, da su oni dobro reagovali na terapiju koja se daje i odraslima na bolničkom lečenju zbog kovid-19 (kiseonik, antibiotici).

“Oni su za razliku od odraslih brže regovali na terapiju, brže se oporavili i njihov boravak nije trajao tako dugo u bolnici, za desetak dana su izašli iz bolnice”, navela je ona.

Napominje da je od početka epidemije kroz prijemnu ambulanu Dečje bolnice u Mišoviću prošlo 1.600 -1.700 dece, gde su im dodatno rađene laboratorijske i rendgenske analize.

“Nakon trijaže 600 dece je bolnički lečeno, jer je većina njih imala upalu pluća. Uglavnom su to bila veća deca. Manja deca predškolskoh i ranog školskog uzrasta i bebe su imali blage kliničke slike”, navela je ona.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500