Postizborna previranja u SAD: Sekretar za pravosuđe naložio istragu nepravilnosti, glavni tužilac za izborne prevare podneo ostavku

0
Foto: Profimedia

Američki sekrertar za pravosuđe Vilijem Bar poslao je memorandum federalnim tužiocima širom SAD kojim ih ovlašćuje da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja.

U tom dopisu, kako prenose američki mediji, Bar je naveo da istrage mogu da se vodite ukoliko postoje jasni i kredibilni navodi o nepravilnostima koji bi, ako se ispostavi da su tačni, mogli potencijalno da utiču na ishod izbora u pojedinoj državi.

S druge strane, za navode o nerpavilnostima koji ne bi uticali na rezultat je rekao da ih treba odložiti dok izbori ne budu potvrđeni.

“Tužioci bi trebalo da otpočnu takozvane preliminarne istrage koje bi im omogućile da utvrde postoje li dokazi na osnovu kojih je moguće preduzeti dalje istražne mere”, naveo je u dopisu Bar.

On nije navodio bilo kakve konkretne slučajeve navodne prevare.

Ovo je navelo tužioca Ričarda Pilgera da podenese ostavku. On je bio na poziciji direktora odeljenja za izborne prevare u Sekciji za javni integritet pri Sekretarijatu za pravosuđe, zapravo glavni čovek zadužen za istraživanje izbornih nepravilnosti.

On je, kako piše CNN, poslao cirkularni mejl kolegama da se “uvodi nova politika kojom se ukida 40 godina star princip nemešanja u izborne rezultate uoči njihovog izvaničenja”. U tom mejlu nije naveo da li ostaje u ovom odeljenju nekoj drugoj funkciji.