Postignut istorijski dogovor grupe G7: “Oporezivaće se multinacionalne kompanije…”

0

Grupa vodećih ekonomija sveta G7 postigla je “istorijski” sporazum o oporezivanju multinacionalnih kompanija, prenosi BBC.

Ministri finansija na sastanku u Londonu složili su se da se obavežu na princip minimalne stope poreza na dobit od 15 odsto.

Ovaj potez bi mogao da znači milijarde dolara priliva vladama kako bi otplatile dugove nastale tokom globalne krize izazvane pandemija kovid-19.

Giganti poput Amazona i Gugla mogli bi da budu među kompanijama koje bi bile pogođene ovom odluka najvećih ekonomija sveta, piše BBC.

Prema dogovoru koje su postigle Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kanada, Italija i Japan, izvršiće se “pritisak na druge zemlje da slede taj primer”, uključujući i agendu na sastanak G20 sledećeg meseca.

„Posle višegodišnjih rasprava, ministri finansija G7 postigli su istorijski sporazum o reformi globalnog poreskog sistema kako bi se prilagodio globalnom digitalnom dobu“, rekao je ministar finansija Velike Britanije Riši Sunak nakon sastanka lidera G7.