Postignut dogovor o novom paketu sankcija Rusiji: “Usvojen delimičan embargo na rusku naftu”

2
EPA-EFE/EMMANUEL DUNAND / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na svom Tviter nalogu da je postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU.

„Ovo odmah pokriva više od 2/3 ruskog uvoza nafte, smanjujući ogroman izvor finansiranja njene ratne mašine. Maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat“, naveo je.

Kako je napisao, ovaj paket sankcija uključuje i druge teške mere – izbacivanje iz SWIFT sistema najveće ruske banke Sberbank, zabranu još tri ruska državna emitera i sankcionisanje pojedinaca odgovornih za ratne zločine u Ukrajini. Dopisnik N1 iz EU javio je ranije u ponedeljak da će biti sankcionisani pojedinci koje EU smatra odgovornima za razaranje Marijupolja ili masakra u Buči, ali i patrijarh Kiril, prenosi N1.

U Briselu je u toku samit lidera Evropske unije, posvećen Ukrajini i posledicama ruske agresije na tu zemlju.

Osim sankcija, lideri država članica EU razgovaraju o pomoći za rekonstrukciju Ukrajine koja bi do kraja godine mogla da dosegne devet milijardi evra, pitanje rastuće inflacije i sve viših cena energenata, ali i kako odblokirati ukrajinske zalihe hrane i transportovati ih, pre svega u afričke države, preko i uz pomoć EU. Poseban tema biće pitanje bezbednosti Evrope i kako je ojačati.

2 KOMENTARA

  1. Bravo Evropo! Podrška za EU jer samo tako zločinačka Rusija može se zaustaviti. Jadna i bedna Srbija što još uvek podržimo već propalu Rusiju i Putina. Teško nama!

  2. „Ovo odmah pokriva više od 2/3 ruskog uvoza nafte…” Одлично, и од кога ћете и по којој цени сада да купите те 2/3 ? Има, али само код Деда Мраза. Не знам само зашто се ујка Сем смешка ?

Comments are closed.