Postignut dogovor o Bregzitu

0
Foto Profimedia

Dogovor o Bregzitu postignut je danas u Briselu, javila je agencija Rojters.

To je potvrdio i Boris Džonson na Tviteru.

“Dobili smo novi dogovor koji vraća kontrolu – sada bi Parlament trebalo da izglasa dogovor o Bregzitu u subotu kako bismo mogli da pređemo na druge prioritete poput troškova života, NHS-a, nasilnog kriminala i našeg okruženja”, napisao je Džonson.

Oglasio se i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

“Tamo gde postoji volja, postoji i dogovor- imamo ga! To je pravičan i uravnotežen sporazum za EU ​​i Veliku Britaniju i dokaz naše posvećenosti pronalaženju rešenja”, napisao je on.

Postizanje sporazuma sa EU, međutim, ne znači da su problemi za Džonsona oko Bregzita gotovi, pošto je irska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopštila ranije danas da ne može da prihvati sporazum, pre svega zbog carinskih pitanja.

Bez podrške DUP-a, sporazum o Bregzitu verovatno neće proći glasanje u britanskom parlamentu. 

Podsećamo, DUP je koalicioni partner Džonsonove Konzervativne stranke bez koje ne bi imao većinu u parlamentu. DUP ima deset poslanika u parlamentu.

Za sada nije poznato šta su dogovorili Džonson i EU po pitanju Severne Irske, pošto prvobitni predlog o formiranju carinske unije koja bi istovremeno pripadala određenoj vrsti carinske zone sa Evropskom unijom, nije prihvatio ni Brisel ni irski unionisti.

Oštra reakcija opozicije 

Nedugo nakon postizanja sporazuma oglasili su se i lidri britanske opozicije, uglas poručujući da je sporazum loš za Veliku Britaniju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da je Džonson ispregovarao još gori sporazum sa Briselom nego što je pre njega dogovorila bivša premijerka Tereza Mej.

Smatra da narod treba da ima završnu reč po pitanju sporazuma o Bregzitu. 

Takođe, i liderka liberalnih demokrata Džo Svinson poručuje da je “borba za Bregzit daleko od kraja”.

“Sporazum Borisa Džonsona je loš za našu ekonomiju, za naše javne službe, za naše okruženje. Narednih nekoliko dana usmeriće našu državu za naredne generacije. Odlučnija sam nego ikad da stopiram Bregzit”, poručila je Džo Svinson.