Ima neke poetike u vezi sa poštama. Možda zbog pisanja pisama – koje je izašlo iz mode – i razglednica, možda zbog Bukovskog koji je radio u poštama, možda zbog čekanja na odgovor koji možda nikada neće stići. Zato ne čudi što su pisma i pošte u nekim pesmama koje smo zapamtili. I kada poželimo neko pismo. I kada Vito Nikolić napiše da iz čista mira poželi da napiše razglednicu kako „pošte rade, nema rata i ništa više“. Jer to kada pošte rade, znak je da je sve u redu.

Samo što u ovoj priči o pošti, čini se, nema poetske pravde.

Jeste li primetili da nekih računa nema u vašem poštanskom sandučetu? Razlog nije nepoznat. Spontana obustava zaposlenih u JP „Pošta Srbije“ je otpočela 24.10.2023. godine, prvo u poštama u Novom Sadu, Vrbasu, Beogradu, pa zatim po celoj teritoriji Republike Srbije. Od tada, sve do sastanka koji je konačno dao rezultate, rasla je tenzija između dve „pregovaračke strane“. Vlada Srbije na čelu sa resornim ministrom Mihajlom Jovanovićem nudila je povećanje od 10 odsto, dok su radnici pošte tražili povećanje plata od 30 odsto.

U međuvremenu, viralni su postali snimci na kojima radnici Pošte Srbije pričaju o tome kako se nesavesno troši novac i optužuju različite ličnosti iz političkog života Srbije da su se okoristile na poslovima u vezi sa Poštom, redizajnom logoa i drugim aktivnostima koje su u poslednje vreme preduzete.

Štrajk je došao maltene iz duše, što bi se reklo. Ti ne možeš više sa 52 hiljade da preživiš. Oni kao oni, non-stop ti prete, nemaš pravo glasa, maltretiranje sa svih strana“

Na kraju su se našli na sredini.

Kako se navodi, sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po dvadeset hiljada dinara najkasnije do 25. novembra i povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto.

Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji, navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, postignut je dogovor i o uvećanju zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Na sastanku je, takođe, postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku štrajka do sutra, 16. novembra, u 12 časova.

U procesu pisanja ovog teksta – tokom kog su zaraćene strane došle do rešenja – Nedeljnik nije dobio odgovore iz JP Pošta Srbije, ni od drugih zvaničnih organa koji su kontaktirani. Na pitanja koja je Nedeljnik postavio Samostalnom sindikatu poštanskih radnika, odgovori su vrlo brzo stigli.

Oni su nam objasnili da se njihovi zahtevi ponavljau, ali da ih „nadležni ne čuju“, te da njihov način možda nije „po zakonu“, ali je kako ističu jedini način da se zaposleni izbore za materijalni i socijalni položaj, za narušena prava i bolje uslove rada.

Otkrili su i da postoji jasno nerazumevnaje sa resornim ministrom.

„U Novom Sadu je 10.11.2023. godine održan drugi po redu sastanak sa ministrom Mihajlom Jovanovćem i predsednikom Nadzornog odbora preduzeća Borišom Šarencem i zaposlenih u obustavi. Opet je pokazano nerazumevanje za bilo kakvo povećanje zarade. Samim tim dolazimo da zaključka, da , ipak nisu zainteresovani da reše ovu situaciju u preduzeću, niti spremni da izađu sa prihvatljivom ponudom pred zaposlene“, rekla je za Nedeljnik Jadranka Stankov, predsednica Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

Oni su se izvinili  građanima koji su pogođeni time što je aktivna obustava rada i zamolili su za razumevanje jer su, kako objašnjavanju, u pitanju i njihova građanska prava.

Dodali su da „dogovor nije postignut“.

„Nikakva ponuda nije prihvaćena i zaposleni nastavljaju sa obustavom. Sporazum sa Vladom su potpisala 3 sindikata kojima zaposleni ne veruju a i nisu ovlašćeni da u njihovo ime bilo šta potpisuje“, rekla je Stankov za Nedeljnik.

Nedeljnik je stupio u kontakt i sa pojedincima koji su zaposleni u Pošti, a jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, ispričao nam je svoju priču.

Štrajk je došao maltene iz duše, što bi se reklo. Ti ne možeš više sa 52 hiljade da preživiš. Oni kao oni, non-stop ti prete, nemaš pravo glasa, maltretiranje sa svih strana. Ako je nešto po političkoj liniji, onda to mora odmah da se uradi.  Primaš platu istu pa istu, sa nekim obećanjima. Novosađani su pokrenuli, jer je više dogorelo do nokata i onda smo im se svi priključili. Tražimo povišicu 30 odsto. Manje je i od proseka da izađemo na 65 hiljada”, rekao je sagovornik Nedeljnika.

Opisao je i kako izgleda radni dan poštara u Srbiji.

“Tebi radni dan može da traje do 13h, da aktivno ideš non-stop od kuće do kuće, a možeš da radiš i do uveče, do sedam, osam sati. Kad ti izbaci ujutru, šta ti izbaci, imaš sto preporuka, ti moraš da ih završiš. To ljudi ne razumeju. Dovoljan je dokaz da izađete danas napolje. Šta može da vas zaštiti ceo dan na kiši? Da ne pričam o zimskim uslovima”, objašnjava naš sagovornik i pita da li je normalno da neko za takav posao bude plaćen samo 52.000 dinara.

Otkaza se, međutim, ne boji.

“Može odmah. Oni su nas toliko puta lagali, obećavali kule i gradove. Kada uđeš u taj sistem, to je gotovo, on te jede. On te uslovljava, on te ucenjuje, on te meltretira. Kao u zatvoru maltene. Nama su uzeli po 35 radnih dana godišnjeg odmora. Pre šest, sedam godina su nam uzeli (imali smo svi po 35-38 radnih dana), jer nije bilo ljudi. Sumnjam da će ih i biti jer mladi neće da se bave ovim poslom”, zaključuje sagovornik Nedeljnika.

Pošte sada – od podneva, 16. novembra – opet rade i nema rata. I nema ničega više. Plate će biti nešto veće, ali će radni dan i nepošten odnos prema radnicima, ostati. Nisu mogli da blefiraju i ne prihvate makar malo popuštanje vlasti, ali tvrde da sumnjaju u bilo kakvo dugoročno popravljanje situacije.

Ipak, poželimo neko pismo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.